La Logreşti, descoperiri importante din Cultura Glina

882

descoperiri muzeu (5)Vestigii arheologice din Epoca Bronzului, mai exact cultura Glina, au fost descoperite în satul Seaca, comuna Logreşti. Aici s-a desfăşurat un şantier arheologic în perioada 7 – 24 octombrie.
Cele mai importante descoperiri au fost trei fusaiole, dintre care doar una integrală.

Potrivit arheologului Gheorghe Calotoiu, din cadrul Muzeului Judeţean Gorj, acestea atestă prezenţa unui atelier de prelucrare a ţesăturilor în zona respectivă. „Considerăm că în zonă era un atelier de prelucrat ţesăturile pentru că aceste fusaiole erau nişte greutăţi care se puneau în capătul fuselor sau la războiul de ţesut vertical”, a declarat Calotoiu. Au fost descoperite şi vestigii arheologice din Epoca Bronzului, mai exact din Perioada Bronzului Timpuriu, cultura Glina. S-au descoperit fragmente ceramice, fusaiole, chirpici de la locuinţe, cu urme de nuiele. „Fragmentele ceramice se împart în două categorii, de factură grosieră şi fină. Am descoperit forme de vase, de tip borcan, fragmente de ceramică fină, în special de la căni cu toartă, cu fundul sau baza plată. Toate aceste vestigii au fost aduse la Muzeul Judeţean Gorj”, a mai spus Calotoiu.

Aşezare de un hectar
La Seaca au fost realizate, momentan, doar două secţiuni de control pe o suprafaţă de 10m/2m şi, respectiv, 15m/1,5m, până la o adâncime de 80 de centimetri. Semnele de arsură secundară care au fost găsite pe fusaiole duc, de asemenea, la concluzia că în zona respectivă, unde a fost o aşezare, a avut loc un incendiu. Cultura Glina nu este foarte cunoscută în judeţul nostru şi totuşi este una importantă. Cele mai spectaculoase caracteristici sunt găurile buton, care sunt specifice culturii Glina, care se puneau pe vase, cât şi brâul alveolat şi brâul sub formă de şnur. Şi brâul crestat, dar sunt mai puţine astfel de cazuri. Anii următori vor urma cercetări, continuarea săpăturilor şi descoperirea de locuinţe. Tot în acest loc au mai fost descoperite şi bucăţi de piatră neagră din care se confecţionau topoarele de tip calapod şi tip perforat, indicând, de asemenea, existenţa unei aşezări care, din primele cercetări, pare a se întinde pe un hectar, un hectar şi jumătate. „Se întinde pe o terasă a pârâului Seaca şi în apropiere sunt izvoare de apă dulce, pentru că aşezările le făceau în apropierea de izvoare”, a completat reprezentantul Muzeului Judeţean Gorj.
Ceramică descoperită de un localnic
Cel care a făcut primele descoperiri în zona respectivă, aducând la Muzeul Judeţean bucăţi mari de ceramică, este un bărbat de prin partea locului, Dumitru Diaconescu.” Acum 30 de ani au băgat un buldozer şi au găsit bucăţi de ceramică mari, locul fiind semnalat de un localnic”, a mai spus Calotoiu. Săpăturile de control au fost realizate cu ajutorul a câtorva oameni puşi la dispoziţie de către primăria localităţii, fiind vorba despre persoane asistate social.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here