Creţan şi Pătru, trimişi în judecată pentru drumul de la Miculeşti

267

Magistraţii Judecătoriei Târgu-Jiu au respins ieri cererea procurorilor de arestare preventivă a doi bărbaţi, dintre care unul este un fost şef din minerit în zona Motru, ambii fiind anchetaţi în dosarul în care sindicalistul Cristea Fluerătoru e deja după gratii alături de Nicolae Giuran şi Sandu Gheorghe Benga, şi ei şefi în zona Motru. Procurorii au formulat ieri propunerea de arestare preventivă pentru Vasile Creţan, fost direct al Exploatării Miniere de Carieră Motru, din cadrul fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia, precum şi a lui Florentin Pătru, subordonat al celui dintâi, fost şef birou investiţii. Ambii au interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu în următoarele 29 de zile, însă procurorii au formulat deja recurs, care se va judeca la Tribunalul Gorj.

Cei doi sunt acuzaţi de comiterea a câte două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, la Pătru reţinându-se în plus şi două acuzaţii de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cei doi au fost trimişi în judecată, luni, în dosarul în care luna trecută au fost deja arestaţi cei din „lotul Fluerătoru”. Toţi cinci sunt acuzaţi că au păgubit fosta SNL Oltenia cu aproape un milion de lei prin felul în care o firmă a liderului sindical Cristea Fluerătoru a modernizat, în decembrie 2006, o porţiune din drumul judeţean Miculeşti – Ştiucani, din apropiere de Motru. Asfaltul turnat la acel moment pe drumul menţionat s-a deteriorat în câteva săptămâni, au constat anchetatorii, recepţia lucrării nefiind făcută nici până în prezent. Firma lui Cristea Fluerătoru a solicitat însă banii, iar în complicitate cu şefii din minerit inculpaţi în dosar, plăţile au fost făcute într-un mod considerat ilegal de către anchetatori.
Procurorii reţin în rechizitoriul înaintat instanţei şi faptul că Fluerătoru deţinea mai multe firme în zona Motru, toate având ca principal beneficiar unităţile miniere la care era lider sindical. De asemenea, anchetatorii menţionează că afacerile sale s-au derulat cu complicitatea şefilor din sectorul minier, remuneraţi pentru munca din administraţie cu „sume importante de bani”. Rechizitoriul înaintat instanţei include stenogramele mai multor convorbiri telefonice purtate între inculpaţi, anchetatorii dorind să demonstreze astfel că cei în cauză se declarau nevinovaţi, deşi ştiau că lucrările nu sunt în regulă.
Gelu Ionescu

Discuţii între Fluerătoru şi Giuran, interceptate de anchetatori
G.N.: Bă, cred c-ai putea să vii că nu-i ăsta acia, nu veni dobitocu ăla de primar, numai că ştii ceva? Trimisă după un de-ăsta, un buldoexcavator din ăla să sape să vadă stratu de piatră spartă, auzi. Nesimţiţii ăştia, bă!
F.C.: Păi şi ce, N., sunt zonele ălea că doar se vede unde sânt.
G.N.: Nu le mai ştiu nici ăştia. Mă, da’ fii atent, tu ai, tu ai proiectu-n care se, se precizează tonaju maxim pă, pă drumu ăsta?
F.C.: Da, mă, da.
______
G.N.: Da eu ştiu ăştia ce mai caută? Ăştia vor să caute partea de infrastructură, sub covoru asfaltic, ştii?
DOAMNĂ: Aa? Şi tu erai atuncia?
G.N.: Păi toţi eram, dă-l în p… mân-sa, nu ştiu, să mă uit pă a doua recepţie din nou că parcă nu-i semnătura mea acolo, ştii?
DOAMNĂ: Aa?
G.N.: Aia-i, da, aia-i singura chestie care o reproşează ăştia.
DOAMNĂ: Sânt scârboşi?
G.N.: Da, groaznic.
_______
G.N.: Şi ce spune?
Domn: Că nu e deloc piatră spartă, că nu ştiu ce, că s-au făcut nişte ăştia şi nu ţi-au găsit piatra spartă.
G.N.: E?!
Domn: Da!
G.N.: Şi nominalizează şi oameni?
Domn: Nu!
G.N.: Nu?! Băi, păi ăla e, tu n-ai văzut bă, ce i-a venit, ăla a venit special mă, să, să-şi apere poziţia. Ăia care era mârtani, erau toţi de la ăsta, de la, de la C. ăla cu ____. Ce dracu?! Şi utilaju’ a venit de la ____ şi oamenii şi administratoru’ firmei. Mă, acuma ştii care-i problema: bă, f… mama mă-sii, dacă găseam piatră, mă luam cu ei de gât acolo, da’ n-ai văzut, mă?! Păi a dus ăsta, prostu’ ăsta dă, dă P. că ştie el c-a băgat în colibaba şi n-a găsit gram dă piatră acolo, bă.
Domn: Da!
______
Domn: O să tragem de-asta, să ştii!
G.N.: Rău de tot! Rău de tot! Ce dracu?! Bă, nu mă ţin la chestia asta! Bine mă, nu găsim piatră spartă şi eu ştiu că ăsta a f…, a furat de-a dat boala-n el piatră spartă, de pe la toate unităţile ,…, (n.l. – nu se înţelege).
Domn: Nu ştiu ce-a luat, ce n-a luat da’ parcă ştiu că s-a şi, s-a pus şi asta. Nu ştiu să spun! N-am, eu n-am fost acolo când s-a asta, da’ din câte am înţeles eu, s-a pus.
G.N.: S-a pus, bă! Da’ nu vezi, unde? Da, mă! Eu de-aia i-am spus şi lu’ ăsta, lu’ nenorocit: sau vino mă, care ştiţi care ce-aţi făcut p-acolo, bă. Dă-le dracu, că ştiţi! Bă eu am adus două maşini! Uite mă, le-am pus aicea!
Domn: Da!
G.N.: C-ai văzut că omu’ ăla a zis: arată-mi domn’e, unde s-a pus!
Domn: Da!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here