Dascălii şi elevii, la analize! – Dezinfecţie pentru TBC, la Şcoala “Sfântul Nicolae” din Târgu-Jiu

571

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică(DSP) Gorj au fost aşteptaţi ieri la Şcoala Gimnazială “Sfântul Nicolae” din Târgu-Jiu pentru a efectua dezinfecţia clasei în care învaţă eleva diagnosticată recent în capitală ca având TBC. Personalul medical al şcolii a declarat marţi că dezinfecţia se va opera, posibil, în întreaga şcoală, nu numai în laboratorul de biologie al unităţii de învăţământ, chiar dacă eleva de clasa a VI-a cu tuberculoză a învăţat doar acolo. În ce priveşte restul măsurilor luate în cazul apariţiei unui caz de tuberculoză în comunitate, deja de luni 14 profesori şi 25 de elevi au fost testaţi pentru a se vedea dacă au contactat boala. Rezultatul razelor a fost negativ, iar vineri urmează ca şi elevii clasei a II-a care făceau dimineaţa ore în aceeaşi sală de clasă să treacă şi ei prin emoţiile analizelor.

O elevă care a finalizat clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială “Sfântul Nicolae” din Târgu-Jiu a fost diagnosticată recent cu tuberculoză, fapt care a implicat luarea unor măsuri la unitatea de învăţământ, chiar dacă elevii sunt în vacanţă.
“Am fost anunţaţi că s-a descoperit în şcoală un caz de tuberculoză. Pentru a afla cauza de unde a pornit boala am luat şi noi aici nişte măsuri. Se numesc măsuri în focar iar toţi colegii fetei respective au fost duşi la Pneumoftiziologie, în număr de 25, împreună cu părinţii lor, şi cu profesorii care predau la clasa respectivă, au mers luni acolo. Au fost testaţi toţi cei care au intrat în contact cu eleva, şi puşi la raze. Urmează ca joi să se facă citirea testelor dar, în urma razelor făcute, pot spune nu s-a constatat niciun caz de tuberculoză nici la profesori şi nici la elevi”, a declarat Cristina Groza, medic la Şcoala Gimnazială “Sfântul Nicolae”.
Doctoriţa a explicat că eleva a lipsit în ultimele săptămâni din şcoală fiind răcită, s-a crezut la momentul respectiv, ca apoi în capitală să se constate că avea TBC.
“Copiii, părinţii şi dascălii chiar pot să stea liniştiţi deoarece nu au contactat boala”, a subliniat medicul Groza, descriind eleva ca una firavă, cu imunitatea scăzută.

Directorul şcolii a însoţit grupul la analize
Petru Cojocaru, directorul Şcolii Gimnaziale “Sfântul Nicolae” a însoţit grupul de elevi şi părinţi, luni, la unitatea medicală din Târgu-Jiu, arătându-şi disponibilitatea de a le acorda orice ajutor necesită. “Diriginta Adriana Petcu a fost anunţată, săptămâna trecută, joi, de problema de sănătate a elevei, de către mama fetei de 12 ani. Aceasta a luat legătura cu părinţii elevilor, deoarece toţi care au intrat în contact cu fata sunt obligaţi să se testeze pentru ca nu cumva să fi contactat boala. 18 persoane din şcoală au fost mobilizate luni pentru testele medicale şi 25 de elevi de a VI-a. Împreună ne-am deplasat la raze. Personal am fost şi eu, chiar dacă nu am ore la clasa respectivă, dar am vrut să ajut. Într-o oră şi jumătate s-au făcut testele, iar joi se vor da rezultatele. Ne-a asigurat medicul de acolo că nu trebuie să ne facem griji deoarece suntem sănătoşi”, a afirmat directorul şcolii, Petru Cojocaru.
“Nu trebuie să existe temeri de la cei din şcoală. Toată lumea este bine, eleva este sub tratament şi se va face bine”, a completat acesta, menţionând că aştepta reprezentanţii DSP să facă dezinfecţie în şcoală.

Fratele elevei, testat vineri
Nu numai elevii de a VI-a au făcut testele medicale pentru depistarea TBC. Elevii care fac dimineaţa ore în laboratorul de biologie, fiind vorba de elevii unei clase de-a II-a, vor fi şi ei testaţi vineri. În clasa în cauză studiază şi fratele fetei bolnave.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here