Fosta şefă a Vămii Târgu-Jiu şi ofiţerul Băroianu, perdanţi în cursa spre magistratură

507

Institutul Naţional al Magistraturii îi triază la sânge pe cei ce vor să devină magistraţi. Din cei 33 de candidaţi din Gorj înscrişi la examenul de admitere în magistratură, doar trei au reuşit să treacă de proba eliminatorie de verificare a cunoştinţelor juridice. Printre cei care au ratat admiterea în magistratură se numără Gabriela Liao, fostul director al Vămii Târgu-Jiu, şi ofiţerul anticorupţie Ionuţ Băroianu, fiul fostului adjunct al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Victor Băroianu.

Institutul Naţional al Magistraturii a afişat rezultatele după prima probă, eliminatorie, din cadrul examenului de admitere în magistratură, probă ce a constat într-un test tip grilă de verificare a cunoştinţelor juridice la următoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal. Din Gorj s-au înscris la acest concurs, pentru a intra în rândul procurorilor ori judecătorilor, 33 de candidaţi. Doar trei dintre aceştia au reuşit însă să obţină punctaj de trecere la prima probă (minim 70 de puncte), fapt ce le permite să meargă în etapele următoare ale examenului. Este vorba de Iuliana Cornescu (75 de puncte), Cristina Iuliana Curuia (75 de puncte) şi Felicia-Alina Talianu (73 de puncte). Cele trei gorjence se numără astfel printre cei 84 de candidaţi care au reuşit să treacă de proba eliminatorie a examenului de admitere în magistratură, dintr-un total de 906 candidaţi.

Avocata Liao, la 19 puncte de podium
Nu la fel de bine par să se fi pregătit ceilalţi candidaţi gorjeni înscrişi, ei obţinând la proba eliminatorie punctaje cuprinse între 66 şi 20 de puncte. Printre gorjenii care au ratat admiterea în magistratură se numără şi ofiţerul anticorupţie Ionuţ Băroianu, acesta reuşind să obţină doar 66 de puncte din cele 70 necesare. Pe lista celor care vor trebui să aştepte următoarea sesiune de examen pentru a încerca din nou să intre în magistratură se mai află şi Gabriela Liao, fosta şefă a Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Gorj, care a reuşit să obţină un punctaj de doar 54 de puncte.

Urmează testul de verificare a raţionamentului logic
În data de 10 februarie, candidaţii care au trecut de proba eliminatorie vor susţine testul grilă de verificare a raţionamentului logic. Acesta va consta într-un text grilă care cuprinde 100 de întrebări la care se punctează răspunsurile şi 20 de întrebări supuse pretestării, ale căror răspunsuri nu se punctează. Pentru a fi declarat admis la această probă, candidatul trebuie să răspundă corect la minimum 30 de întrebări din cele 100 ale căror răspunsuri se punctează. Nota obţinută la prima etapă de un candidat este în raport cu rezultatul ponderii de 70% punctajul de la testul grilă de verificare a cunoştinţelor şi 30% punctajul de la grila de verificare a raţionamentului logic. Cei admişi în etapa a doua sunt candidaţii care au fost declaraţi admişi la fiecare dintre cele două probe, în ordine descrescătoare a notei obţinute la prima etapă. Etapa a doua de concurs constă în susţinerea unui interviu cu o probă scrisă a analizei referitoare la subiectul extras şi susţinerea lui orală, şi analiza orală a unei speţe de etică specifice profesiei. Concursul de admitere în magistratură are ca miză ocuparea unui număr de 35 de posturi de judecători la judecătorii şi un număr de 20 de posturi de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here