Trebuie să anunțe casele de pensii că n-au murit! Altfel, rămân fără venituri

1230

– ”Certificatul de viață” trebuie să fie depus de două ori pe an
– 87 de persoane au trimis documentul la Casa de Pensii Gorj

Pensionarii își pot pierde veniturile dacă nu depun ”certificatul de viață” la casele de pensii. Măsura a intrat în vigoare din anul 2024 și îi vizează pe cei care locuiesc în afara țării.

La nivelul județului, 87 de persoane și-au depus documentul, a comunicat directorul Caesei de Pensii Gorj, Vasiliana Dafinescu.
”Aceste persoane au lucrat în România, dar și-au schimbat domiciliul optând pentru plata pensiei în străinătate. În acest sens, ei completează o cerere de transfer în străinătate, ne depun certificatul de viață și ne transmit un cont unde să se vireze acești bani. Casa Națională a Pensiilor Publice a încheiat un protocol cu City Bank, transferul se face prin această bancă. Se virerază banii pentru persoanele respective înainte de data de 19 a fiecărei luni, conturile se alimentează, iar banca face convertirea din lei, în ziua imediat următoare. Inițial, când depun cererea, ne trimit și certificatul de viață. Dacă dumnealor nu trimit în termenul respectiv, adică luna ianuarie, când este termenul limită pentru a ne trimite documentele completate (noi trimitem documentele semnate, persoanele trebuie să le semneze și să le retrimită), avem obligația să suspendăm plata pensiei, conform legii. Documentele se trimit prin e_mail, iar originalele prin poștă”, precizează unul dintre funcționarii Casei de Pensii Gorj.
Mulți vârstnici au fost nemulțumiți încă de la început când li s-a cerut să aibă un „certificat de viață” prin care să demonstreze că nu au murit. Noua lege poate părea absurdă pentru unii, dar vine în contextul în care au fost multe situații în care conaționalii încasau bani de la stat pentru rudele lor decedate de ani buni.
Potrivit datelor transmise de Casa Națională de Pensii Publice, documentul care atestă că pensionarul este în viață trebuie depus la fiecare șase luni. Primul, până pe data de 31 martie, iar cel de-al doilea, până pe 30 septembrie, cu termen final luna ianuarie Certificatul de viață se obține doar după vizita la centrele specializate.
„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial (…) un certificat de viață”, arată Legea 360/2023,
M.C.H.

1 COMENTARIU

  1. Ăștia nu mai știu cum să le ia banii pensionarilor. Găsesc tot felul de chichițe. Acum, mai nou, îi anunță pe pensionari că adeverințele cu sporul de noapte nu vor fi luate în considerare daca nu au trecut pe ele sumele primite pentru munca de noapte și nu procentul ce l-au primit calculat la salariul da bază. Unde mai găsesc bieții oameni statele de salarii la întreprinderi ce au dispărut de 35 de ani. Își bat joc de ei. Cohortei de psd istii care capusează casele de pensii îi este greu sa calculeze cat au primit oamenii pentru munca de noapte ? Știu precis ce procent primeau pentru orele lucrate noaptea, dar au mai găsit un motiv pentru a-și bate joc de oameni, așa cum au făcut cu minerii cu reducerea vârstei și stagiul de cotizare. Psd eii trebuie să fure de la pensionari, să pună taxe și impozite pe oameni că să plătească cohortele de psd iști din primării, consilii județene, consilii de administrație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here