Salariații CEO riscă să rămână fără bonusurile de sfârșit de an

1205

Companiile de stat nu mai pot acorda bonusuri sau creșteri de salarii dacă nu au avut profit sau au pierderi. Asta este prevăzut într-o Ordonanță de Urgență pe care o elaborează Ministerul Finanțelor. Draftul OUG este pregătit pentru măsuri fiscal-bugetare în vederea reducerii deficitului bugetar la finalul anului 2024. Ordonanța, este deocamdată clasificată drept ,,confidențială”, dar urmează să fie discutată de ministrul Boloș cu șeful Guvernului, Marcel Ciolacu.

În cazul Complexului Energetic Oltenia, companie de stat care a avut profit anul trecut din banii rămași din ajutorul de stat, salariații riscă să rămână fără bonusurile de la sfârșitul anului și nici nu vor exista creșteri salariale. Pe primele două luni ale acestui an, CEO ar fi înregistrat profit.

Ce se prevede în Ordonanță
Astfel, începând cu septembrie 2024, ordonatorii de credite din sectorul public vor avea obligația să limiteze cheltuielile pentru bunuri și servicii la media lunară a cheltuielilor din primele opt luni ale anului. Excepțiile de la aceste restricții includ cheltuielile pentru medicamente, servicii medicale, îngrijirea bolnavilor și intervențiile în situații de urgență. Se impun măsuri stricte asupra angajamentelor legale pentru investiții, cu restricții asupra cheltuielilor în perioada septembrie-decembrie 2024. În cazuri justificate, Guvernul poate aproba depășirea acestor limite cu maxim 15%. De asemenea, anumite bonusuri pentru bugetari nu se vor mai acorda în acest an.
Se pot plăti eșalonat drepturile salariale câștigate în instanță – pentru magistrați, penitenciare, Ministerul Justiției –
În ultimele 4 luni ale anului nu se poate depăși cheltuielile cu bunurile și serviciile media lunară din primele 8 luni.

Lista tăierilor de cheltuieli
Nu se pot organiza achiziții publice pe:
-,,Bunuri și servicii“ pentru alineatul „Furnituri de birou“;
-,,Bunuri de natura obiectelor de inventar”;
-,,Cărți, publicații și materiale documentare”;
-,,Consultanță și expertiză”;
-,,Pregătire profesională”;
Se pot organiza festivale, concerte (evenimente) doar din donații si sponsorizări – exceptii sărbătorile legale (Crăciun, Revelion, etc.). De asemenea, nu se pot încheia noi contracte în ultimele 4 luni din an dacă sunt contracte neachitate din lunile anterioare și nu se poate intra cu datorii în anul viitor.
În septembrie-decembrie se taie bonusurile pentru cei care lucrează cu proiecte europene (angajații MIPE au bonus de 50% din salariu).
Deficitul va depăşi probabil 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB, având în vedere execuţia bugetară pe primele şase luni ale anului 2024 şi alte date, potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here