Începutul sfârșitului! CEO funcționează doar cu grupurile de la termocentrala Rovinari, România importă energie din țările vecine!

1308

Sfârșitul energiei pe cărbune este evident, doar dacă se iau în calcul cifrele zilei de luni, adică început de săptămână, când, în mod normal, economia României pornește toate motoarele! Complexul Energetic Oltenia (CEO), o entitate vitală pentru furnizarea de energie în România, așa cum era prezentată până în urmă cu câțiva ani, se confruntă cu o realitate crudă: compania funcționa, luni, doar cu cele două grupuri de la termocentrala Rovinari și asigura în jur de 500 de MW din energia țării. La sucursalele energetice de la Turceni și Ișalnița nu se producea niciun MW, iar România importa în jur de 1000 MW energie electrică din țările vecine.

Complexul Energetic Oltenia a furnizat, luni, pe parcursul zilei, în medie, în jur de 9% din energia electrică a României, adică în jur de 499 – 520 MW, în timp ce Hidroelectrica și Nuclear Electrica au contribuit în SEN cu circa 70% din necesarul energetic. Practic, Planul de restructurare elaborat de CEO anunța renunțarea la cărbune, în contextul în care, din acest an, se prefigura rămânerea în funcțiune doar patru grupuri energetice, trei la Rovinari, în condițiile punerii în funcțiune a blocului energetic 5 și unul la Turceni, iar două grupuri de la SE Turceni și Ișalnița urmând a fi în rezervă de capacitate, și un altul de la 7 Turceni, în conservare. Anul următor se anunță și mai sumbru, fiind planificată o nouă redimensionare a capacității de producție a CEO: compania va activa cu două grupuri la Rovinari și unul la Turceni, iar alte trei blocuri energetice vor rămâne în rezervă de capacitate. Din 2026, practic CEO nu va mai funcționa în actuala configurație, ci activitatea actuală va trece la noua structură – Filiala pe lignit – o entitate cu trei grupuri pe cărbune, toate în rezervă de capacitate. Este tot mai evident faptul că restructurarea și reorganizarea CEO va avea un impact social major, aspect despre care se vorbește extrem de puțin în context electoral, însă, se pune întrebarea: Ce se va întâmpla cu cele 9.200 de locuri de muncă pe care le are compania astăzi? Aceasta este o provocare majoră, iar autoritățile și sindicatele sunt în lipsă de soluții pentru a sprijini angajații afectați, și aruncă doar cele aproape 3.500 de locuri de muncă ce ar urma să apară odată cu implementarea proiectelor finanțate din Fondul pentru o Tranziție Justă, insuficiente, dacă se ia în calcul că se vor pierde alte câteva mii din economia conexă CE Oltenia.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here