Nu a acordat prioritate unui pieton! Cum a scăpat șoferul de amendă

1668

Un șofer din Gorj, sancţionat de poliţiştii rutieri pentru că nu a acordat prioritate de trecere unui pieton, a reușit să anuleze amenda în instanţă. Bărbatul rămăsese inclusiv fără permisul de conducere. Decizia instanței nu este însă definitivă.

În motivarea plângerii, gorjeanul a arătat că a fost sancţionat pentru că, în după-amiaza zilei de 1 februarie 2023, în timp ce conducea autoturismul pe Calea Severinului din Târgu Jiu, nu a acordat prioritate la trecerea de pietoni.
Șoferul a precizat că la momentul în care a traversat zebra, pietonii nu era angajaţi în traversarea străzii, neobservând „niciun pieton pe trecere”, cu atât mai mult cu cât vizibilitatea era obstrucţionată de autoturismele parcate neregulamentar.

Lăsat pieton
Poliția a solicitat respingerea plângerii, depunând la dosar inclusiv înregistrarea video radar.
„Din vizionarea suportului optic reiese că în data de 01.02.2023 petentul conducea autoturismul marca Skoda, iar în momentul în care ajunge în dreptul trecerii pentru pietoni de pe Calea Severinului (în dreptul intrării la fostul IJIL), nu acordă prioritate de trecere unui pieton care intenţiona să traverseze. Susţinerea petentului conform căreia pietonul nu se angajase în trecere nu poate fi primită, în condiţiile în care se observă că pietonul coborâse de pe trotuar, cu intenţia de a se angaja în trecere”, a remarcat instanța.
Bărbatul a fost sancționat cu amendă în cuantum de 870 lei şi i-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

„Sancțiuni disproporționate”
Analizând gradul de pericol social al faptei comise, instanţa a reţinut că sancţiunile aplicate sunt disproporționate.
„Astfel, din particularităţile cauzei se constată că pietonul se afla în imediata apropiere a trotuarului, iar petentul a condus pe sensul de mers aflat în apropierea sensului opus de mers, existând deci o distanţă considerabilă între autovehiculul condus de petent şi pieton, împrejurare care diminuează semnificativ gradul de pericol social al contravenţiei. Pe de altă parte, din istoricul sancţiunilor contravenţionale al petentului se observă că acesta a fost sancţionat contravenţional doar de două ori, comportament care denotă o atitudine de respect față de dispozițiile legale care sunt menite a-i proteja atât pe cel care conduce un autoturism, cât și pe ceilalți participanți la trafic”, se arată în motivarea instanței.
Prin urmare, judecătorul a admis în parte plângerea contravenţională și a dispus înlocuirea cu avertisment a amenzii. „Dispune înlocuirea cu avertisment a amenzii în cuantum de 870 lei aplicată petentului. Anulează măsura complementară a suspendării permisului de conducere (…). Cu drept de apel, în termen de 30 de zile de la comunicare”, a decis, săptămâna trecută, Judecătoria Târgu Jiu.
I.I.