Dor de Eminescu, dor de poezie

1716

Vineri, 14 ianuarie 2022, ora 12:00, la Casa de Cultură Novaci, Jud. Gorj, s-a desfășurat evenimentul „Dor de Eminescu, dor de poezie”, în cadrul căruia a avut loc și lansarea volumului de debut în poezie „Printre stele și flori” al poetei Florentina Cuteanu.

Coordonatoarea acestui frumos eveniment a fost doamna profesoară Elena (Nușa) Basarabă, directoarea Casei de Cultură din Novaci și membră la Cultul Eroilor Gorj, care, în cuvântul de deschidere, a mulțumit delegației Cultul Eroilor Gorj, pentru că a onorat cu prezența această manifestare culturală, apoi a prezentat programul realizat de către Casa de Cultură Novaci în colaborare cu Școala generală și Liceul Teoretic Novaci dar și Cultul Eroilor Gorj.
Delegația ANCE „R.M.” Gorj „Tudor Vladimirescu” a fost alcătuită din: col. (rtr.) Walter Loga, col. (rtr.) Gigi Bușe, lt. col. (rtr.) Ovidiu-Gabriel Ghindă, prof. Ion Mocioi, Ing. Dan Toropu, dir. Viorica Ionescu și ing. Vasile Ionescu.
Doamna profesoară Iuliana Firu a prezentat în «power-point» câteva aspecte generale legate de viața și opera omului de cultură Mihai Eminescu. Scriitorul și publicistul român Iosif Vulcan a schimbat numele lui Mihai din Eminovici în Eminescu și l-a ajutat să publice poeziile în revista sa „Familia”, unde poezia de debut a fost „De-aș avea”, la doar 16 ani, în anul 1866. Anterior scrisese și poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, pe care o publicase pentru prima dată în broșura numită „Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști”, scoasă de elevii lui Aron Pumnul în ianuarie 1866, la moartea profesorului lor. Doamna profesoară a făcut precizarea că Eminescu nu a scris numai poezii ci și proză. Proză fantastică, proză realistă, proză sociologică și imaginativă, după cum mărturisea George Călinescu. La moartea poetului au rămas foarte multe manuscrise, în jur de 46 de volume, care însumează aproximativ 14.000 de file, pe care Titu Maiorescu, membrul „Junimii” le-a dat să fie ținute la Biblioteca Academiei Române. În timpul vieții, lui Eminescu i s-a publicat doar un singur volum de poezie, coordonat de mentorul său, Titu Maiorescu, în anul 1883, intitulat „Poezii”.
A urmat un program artistic unde au fost prezentate cântece minunate pe versuri eminesciene, remarcându-se Larisa Șimon la chitară, elevii Magda Popescu și Ionuț Forțofoi care au cântat „Pe lângă plopii fără soț” și câteva recitări pline de sensibilitate ale unor poezii din creația marelui poet, transmise de elevii: Popescu Ioana, Paraschivescu Daria, Cuteanu Ana și Ștefania Avramescu.
În continuare, doamna profesoară Florentina Cuteanu, a prezentat primul său volum de poezie intitulat „Printre stele și flori”, realizat la Editura Semne din București în noiembrie 2021. Volumul cuprinde 248 de pagini, în care sunt prezentate un număr de 122 poezii, grupate pe cinci teme: de dragoste (22), despre natură (27), de suflet (30), patriotice (20) și sociale (23). Poeziile sunt toate datate și marea lor majoritate sunt scrise în anul 2021.
„Scriu cam de un an de zile, cam târziu, dar niciodată nu-i târziu să-ți îndeplinești un vis. Cu poezia am interacționat de mică și îi datorez mamei mele acest lucru. Încă din clasa întâi mă obliga să învăț poezii „kilometrice” pe care să le recit la serbări și așa am început să prind drag de poezie. Am scris în clasa a VI-a poezii, pe urmă am renunțat. În liceu am scris un caiet întreg cu poezii de factură patriotică pe care le-am arătat profesoarei mele de limba română, pe care eu o apreciam foarte mult, și ea mi-a zis că să mai aștept că sunt scrise într-un stil școlăresc, iar eu n-am mai scris. În toamna anului 2020 băieții mei m-au îndemnat să scriu din nou poezie și cu ei m-am consultat. După ce am scris-o pe prima, am postat-o pe pagina mea de socializare de pe Facebook, și am avut multe reacții pozitive care m-au făcut să continui.
Am publicat apoi periodic în ziarul Novăceanul din orașul Novaci, județul Gorj, iar două dintre ele și în ziarul Gorjeanul. Acum am poezii adunate și pentru următorul volum. Sunt bucuroasă că la amurgul vieții am împlinit un vis. În poeziile mele am urmărit trei aspecte. Să fie înțelese, să fie citite de toată lumea cu ușurință, să transmită un mesaj clar și totodată le-am scris din suflet. Poezia ne face mai buni, mai frumoși la suflet și este un mod de relaxare, deci să iubim poezia”, a fost mesajul doamnei Cuteanu. La final a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea și buna desfășurare a acestui eveniment și în mod special, doamnei prof. Elena Basarabă, directoarea Casei de Cultură din Novaci și coordonatorul acestuia!
Rând pe rând au adus un „laudațio” poetei, de acum, Florentina Cuteanu, de la Cultul Eroilor (Dan Toropu, Walter Loga și Ion Mocioi), profesori și elevi, ceea ce au impresionat-o foarte tare pe autoare.
Domnul ing. Dan Toropu apreciază poezia doamnei Cuteanu și îndeamnă la cititul acestui nou volum pe toți, de la elev la pensionar, pentru că toți vor fi emoționați după lecturarea acestuia. Deoarece doamna are talent la scris o îndeamnă să scrie și proză scurtă, că va avea succes și în acest domeniu. „Dumneavoastră doamnă, ați pus atâta viață în aceste poezii și am să citesc cu multă plăcere toate poeziile dumneavoastră pentru care vă felicit din suflet”, a încheiat domul Toropu mesajul său.
Domnul profesor Dumitru Bondoc după ce a apreciat programul artistic prezentat de elevi, a vorbit ca un critic literar despre poeziile doamnei Cuteanu, astfel: „Volumul începe cu poezia «Crai Nou» care vestește pătrunderea într-un univers destul de diversificat și bogat și are o atâta gingășie în exprimare ce îmi amintește de poetul Șt. O. Iosif care mie mi-a plăcut foarte mult. Cât despre tehnica poetică, parcă a fost eleva lui Coșbuc, pentru că are un meșteșug poetic, stăpânește regulile prozodice pe care nu mulți le stăpânesc chiar dacă scriu poezie. La ea această curgere izvorăște din suflet și întradevăr realizările sunt de excepție. Am remarcat o sensibilitate aparte, se văd răbufnirile unui suflet înzestrat nu numai de la natură cu harul exprimării și al creației dar și acela al lecturii care i-a șlefuit această zicere a ei”.
Pentru a auzii toți participanții la acest eveniment despre poeziile sale, doamna Cuteanu a recitat două poezii prezente în acest prim volum și anume: „Cobori în jos luceafăr blând!” și „Cultul eroilor”.
Doamna profesor Nușa Basarabă spune despre prietena sa Florentina că este îndrăgostită de meleagurile novăcene, iar poezia sa este puternic ancorată în tradiție și în frumusețea locurilor natale. Te trezești la o vârstă cu regretul că ai mai fi făcut ceva și nu ai reușit.
Doamna profesor Mariana Medregan a spus că i-a plăcut tare mult programul dedicat omului de cultură Mihai Eminescu dar și poetul său de suflet, și o îndeamnă pe doamna Basarabă să continue să organizeze și să prezinte asemenea activități culturale pentru educarea tineretului și relaxarea adulților. „E foarte bine că aveți sprijinul Primăriei, că deja au început lucrările de renovare a acestui lăcaș de cultură, că tinerii și elevii vă frecventează cercurile pe care le organizați și ai cu cine lucra aici în Novaci. Vă felicit și vă doresc viață lungă în întreaga activitate”, a spus doamna Medregan. A făcut apoi referire și la poezia doamnei Cuteanu. Fiind prietene și fizic și virtual, a putut să-i citească poeziile postate pe Facebook, i-au plăcut și a încurajat-o să scrie în continuare că are talent și pricepere. Poeziile erau cu mesaj și bine făcute. O felicită și o îndeamnă să scrie mai departe.
Domnul colonel (rtr.) Walter Loga – președintele Filialei Gorj Cultul Eroilor, arată că este supărat că sunt instituții plătite în România care caută să-l denigreze pe Eminescu și să-l acuze că era antisemit. Pentru români este „Dumnezeul” nostru în cultură. El trebuie promovat și nu hulit. Apreciază poeziile doamne Cuteanu, printre care sunt și 20 patriotice și e bine să le folosim la toate activitățile legate de astfel de evenimente istorice ale României. Propune ca Evenimentul istoric de la 27 martie 1918, dată la care Basarabia s-a unit cu România, să-l aniversăm tor aici, iar doamna Basarabă și ceilalți profesori acceptă cu plăcere.
Domnul profesor dr. Ion Mocioi, un mare om de cultură al Gorjului, în mesajul transmis auditorului a spus: „Azi e zi de mare sărbătoare pentru poporul român. Este ca și când ar fi o zi de Paști sau de Crăciun. Eminescu a șlefuit sufletul românului și a format generații de oameni. Este un om adevărat al culturii noastre naționale. Eu am lucrat la cultura Gorjului timp de vreo 20 de ani și de Novaci m-am ocupat în mod deosebit. Cultura e făcută de oameni și pentru oameni și trebuie să aibă continuitate”. Povestește apoi despre activitatea sa culturală nu numai în cei peste 20 de ani când lucra la cultură, ci ca scriitor și publicist. Despre realizarea celor două muzee făcute de dânsul la Telești (Muzeu al culturii gorjene) unde are foarte multe documente ale oamenilor de cultură gorjeni și Mătăsari (Muzeu al eroilor gorjeni). „Se spune că prima civilizație a lumii a apărut în România. Aici la Novaci trebuie să faceți un muzeu. Să nu se uite obiceiurile și tradițiile ciobănești. Să nu se uite spiritul românesc. Profesorii pot să vină cu elevii să-l viziteze, să cunoască cultura și civilizația gorjenească”, a încheiat mesajul său, domnul Mocioi.
„Ziua Culturii Naționale – Novaci, 14.01. 2022, un moment de suflet dedicat poeziei, un prilej de meditație și bucurie. Viața este fabuloasă atunci când poți să alegi doar frumosul din oameni, gânduri sau idei. Zi de zi învățăm de la Eminescu …. el rămâne mereu actual. Mulțumesc pentru ziua de astăzi, fiecărui participant la eveniment, cât și celor care ne-au urmărit de la distanță sau au fost cu gândul alături de noi”, a încheiat doamna Nușa Basarabă acest eveniment cultural de la Novaci, iar doamna Florentina Cuteanu a dat autografe pe volumul de debut al poeziilor sale.
În contextul Sărbătorii Culturii Naționale, să înțelegem că țara noastră are o serie de simboluri emblematice care o veșnicesc în istorie, simboluri heraldice, statale, care fac parte din identitatea noastră națională și din care nu poate lipsi chipul strălucit al «Poetului nepereche» al neamului românesc, Mihai Eminescu, mai ales în situația în care definirea identității individuale sau colective este indisolubil legată de cultura proprie indivizilor și comunităților umane, chiar popoarelor și națiunilor!
Col. (rtr.) Gheorghe BUȘE, A.N.C.E.„R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here