Două miliarde de euro pentru Gorj și alte cinci județe

1274

România va primi aproape 2 miliarde de euro prin Fondul pentru Tranziție Justă, menit să ajute regiunile europene puternic dependente de industriile extractive pentru a face mai ușor trecerea către o economie mai puțin poluantă.

Eurodeputatul gorjean Alin Cristian Mituță spune că, la nivel european, România beneficiază de a treia alocare din acest fond, cu o sumă de 1,95 miliarde de euro pentru următorii șapte ani.
El a explicat de ce este important, pentru România, Fondul pentru o tranziție justă: „Județe precum Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Mureș și Prahova au, în proporții diferite, o economie bazată pe industrii extractive poluante și neviabile economic pe termen mediu și lung. În plus, în județe monoindustriale precum Gorjul, dependența de industria cărbunelui nu face decât să alimenteze lanțul vicios al sărăciei și al corupției, care avantajează doar «băieții deștepți», care țin mii de oameni dependenți de aceștia, fără să aibă perspective de viitor. De aceea, avem nevoie de schimbări profunde în aceste județe pentru a ieși din această fundătură. Fondul pentru o tranziție justă exact asta face: pune la dispoziție finanțare pentru diversificare economică, pentru reconversie profesională, pentru a ajuta începerea de noi afaceri locale profitând de resursele sustenabile ale regiunii, pentru a construi un viitor mai bun pentru oameni”.

Ce finanțează FTJ
Sprijinul acordat prin Fondul pentru Tranziție Justă se va concentra pe diversificarea economică, prin intermediul intervențiilor dedicate IMM-urilor și start-up-urilor, precum și prin finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare și economie circulară.
Atât autoritățile publice locale și județene din cele 6 județe, precum și mediul de afaceri (micro-întreprinderi, IMM-uri, consorții de întreprinderi, întreprinderi mari), mediul universitar și de cercetare sau organizațiile non-profit vor putea accesa fonduri prin intermediul FTJ. Este încurajat parteneriatul public-privat între aceste tipuri de beneficiari.
„În Parlamentul European am susținut acordarea unei atenții mai mari măsurilor sociale, complementare celor economice, cum ar fi reconversia profesională, învățarea pe tot parcursul vieții și incluziunea pe piața muncii. În timp ce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene definitivează Programul Operațional Tranziție Justă, în colaborare cu Comisia Europeană, în cele 6 județe s-a început lucrul la Planurile Teritoriale Pentru Tranziție Justă. Acest lucru presupune identificarea domeniilor și zonelor cele mai afectate de tranziție, unde vor fi concentrate intervențiile. În fiecare județ au loc consultări publice cu consiliile județene, agențiile pentru dezvoltare regională, primării, societatea civilă, ș.a.m.d., din care ar trebui să rezulte Planurile Teritoriale pentru fiecare județ în parte. Este foarte important ca aceste consultări publice să fie făcute în mod serios și implicând toți actorii interesați, pentru că de calitatea lor va depinde viitorul acestor județe”, mai spune europarlamentarul gorjean.
Fondul pentru Tranziție Justă are un buget total de 17,5 miliarde de euro.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here