Şefii CEO, ameninţaţi de şeful Guvernului! – Câţu: Managerii trebuie să spună dacă pot face reformele cerute, iar dacă nu, ,,vin alții și vor face”

4063

Anvelopa salarială în cazul companiilor de stat va fi menținută și anul viitor la nivelul anului 2020, a declarat joi premierul Cîțu, adăugând că noua lege a salarizării va duce la ,,blocarea creșterii salarizării”, arată Profit.ro

Printre altele, premierul, citat de publicaţia menţionată, consideră că trebuie schimbată cultura falimentului, în sensul că guvernanții trebuie să aibă curajul de a renunța la companiile de stat care nu au justificare economică. ,,Falimentul de foarte multe ori este o curățare a sistemului, resurse care sunt blocate de ani de zile în companii. Sunt câteva, vreo 750 de companii de stat, care sunt în tot felul de forme de insolvență, cu arierate care trenează ș.a.m.d. Acestea sunt resurse blocate în economie pe care nu le putem folosi eficient, trebuie să le scoatem și să avem curajul să spunem: unele merg mai departe, altele nu merg mai departe. Pentru că altfel, peste câțiva ani de zile, ne vom trezi cu ele acolo și plătim de la buget acea linie bugetară de subvenții, este acolo și o dăm mai în continuare. Așa nu mai merge”, a declarat şeful Guvernului. De asemenea, el a subliniat că managerii companiilor de stat trebuie să spună dacă pot face reformele cerute, iar dacă nu, ,,vin alții și vor face”. Arătând că sunt multe alte companii care trebuie restructurate, precum Complexul Energetic Oltenia, CFR Marfă sau CFR Călători, mai relatează Profit.ro.Cu alte cuvinte, trebuie să ne obișnuim cu ideea falimentului şi în privinţa Complexului Energetic Oltenia. Amintim că planul CEO de restructurare a companiei a nemulțumit Comisia Europeană şi, astfel, acordarea celor 1,3 miliarde de euro necesare pentru funcţionarea societăţii de stat şi plata certificatelor de carbon, este îndoielnică. În cazul în care CE nu va aviza Planul de restructurare, insolvența sau chiar falimentul CEO rămân singurele variante de anticipat.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here