Directorii de școli decid programul de lucru. Profesorii din Gorj stau acasă

5284

Programul de lucru al profesorilor în şcoli, în perioada suspendării cursurilor, va fi stabilit de directorii unităţilor de învăţământ, a anunțat Ministerul Educației. În Gorj, cei mai mulți dintre dascăli au rămas miercuri acasă. În schimb, a lucrat personalul nedidactic și auxiliar.

Conducerea unităților de învățământ preuniversitar va stabili programul de lucru al angajaților, în funcție de măsurile dispuse de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, este circulara trimisă în teritoriu de către Ministerul Educației și Cercetării. Referitor la drepturile salariale, „MEC asigură întregul personal din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particular acreditat că nu va fi afectat de măsurile dispuse privitor la suspendarea cursurilor”.
Cadrele didactice știau, marți, că vor trebui să vină a doua zi dimineața la școală. Spre seară a venit circulara de la MEC, iar multe școli au decis ca profesorii să rămână acasă.
„Nu știu ce s-a dat de la Inspectorat, dar noi, cei de la Ecaterina, am primit aseară (n.red. marți seară) că toată lumea stă acasă, inclusiv personalul nedidactic și auxiliar. În principiu, s-a oprit câte un om în școală. De exemplu, contabilitatea acum trebuie să lucreze, pentru că pe 14 ale lunii se dau salariile. Prin rotație, vor asigura prezența în școală, dar nu toată lumea. Orele vor trebui recuperate, iar dacă profesorul venea acum la serviciu, însemna că trebuie să vină în timpul liber, când revin copiii, să predea materia. Era o muncă neplătită”, ne-a declarat profesorul Constantin Huică, președintele Uniunii Județene a Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj.
La rândul său, Inspectoratul Școlar Județean Gorj anunță că fiecare unitate de învățământ decide programul de muncă al salariaților. „Conform notei trimise de către Minister, fiecare școală își stabilește un program de activități. Profesorii, dacă nu au obiectul muncii, își fac celelalte activități conform programului, adică studiu sau corectări de lucrări, cum le făceau și până acum, în general acasă. În general, la Gorj, dascălii nu merg, iar în ceea ce privește personalul nedidactic și auxiliar, se poate face un program, prin rotație, în funcție de necesități”, a declarat Ion Doru Cornescu, inspector școlar adjunct.

Cum vor fi recuperate orele
Cursurile din toate unitățile de învățământ preuniversitar au fost suspendate preventiv, începând cu data de 11 martie 2020 până în data de 22 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire, în funcție de evoluția situației.
Consiliile de Administrație din fiecare unitate de învățământ vor decide cum vor fi recuperate orele. „Fiecare unitate școlară va decide cum va recupera orele. Există varianta să se recupereze orele la sfârșitul săptămânii, chiar sâmbăta, sau în timpul derulării programului «Școala Altfel»”, a mai precizat Constantin Huică, liderul USLI Gorj.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here