Discuții la Bruxelles despre salvarea CE Oltenia. „Perspectivele pentru viitor sunt foarte bune”

1440

Ministrul demis al Economiei și Energiei, Virgil Popescu, s-a întâlnit, luni, la Bruxelles, cu comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, pentru discuții pe tema ajutorului de stat acordat Complexului Energetic Oltenia.
„Vizita de la Bruxelles de astăzi (luni – n.r.) este foarte importantă. De dimineață am avut o întâlnire cu doamna Vestager Margrethe – Vicepreședinte Executiv și Comisar de concurență. Am cerut sprijin și suport pentru Compania Națională a Uraniului, pentru CEH și CEO. Perspectivele pentru viitor sunt foarte bune și vreau să le mulțumesc partenerilor europeni pentru suportul acordat și pentru susținerea viitoare”, a anunțat Popescu.
Totodată, pe agenda discuțiilor au fost abordate teme cu privire la fondul pentru tranziția justă și respectarea regulilor de concurență, precum și găsirea unor soluții comune pentru asigurarea securității aprovizionării cu energie, asigurând totodată tranziția către o economie ecologică.
Guvernul României a aprobat, în ședința de marți, Ordonanța de Urgență prin care Complexul Energetic Oltenia primește 1,2 miliarde de lei pentru achiziționarea certificatelor de dioxid de carbon aferente anului 2019.
„Acordarea ajutorului de stat va permite companiei să-și continue activitatea, în paralel cu implementarea unui ambițios program de decarbonare și de restructurare care să conducă la diversificarea mixului energetic al companiei, prin implementarea unor proiecte de trecere de pe cărbune pe gaze și surse regenerabile de energie”, a anunțat Ministerul Energiei.
Conform angajamentelor asumate, CE Oltenia va trebui să aibă în vedere următoarele investiții majore: construcția a trei parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de circa 300 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente termocentralelor Rovinari, Turceni și Ișalnița; construcția unui bloc nou în cogenerare de 200 MW pe gaz natural la SE Craiova, construcția unui bloc de 400 MW pe gaz natural la SE Turceni, precum și construcția a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la SE Ișalnița, în paralel cu eficientizarea activităților de exploatare și producere.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here