Cere eliminarea pensiilor speciale pentru primari. „Privilegii pentru baronii locali”

1432

La 1 ianuarie 2020, primarii și șefii de consilii județene vor avea dreptul să ceară pensie specială. Pensiile speciale vor avea ca bază de calcul numărul de mandate avute de aleșii locali și actualele indemnizații, cele mărite, în unele cazuri de peste 16.000 de lei pe lună. În plus, pensia specială va putea fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public.
„Atenție, vorbim de cei care sunt acum în funcție, dar și de toți cei care au fost primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consiliu județean din 1992 încoace. De ce se va întâmpla acest lucru? Pentru că PSD-ALDE, prin semnătura premierului Viorica Dăncilă, le-a dat acest drept, prin Codul administrativ adoptat pe 3 iulie prin ordonanță de urgență. Dar și pentru că actualul Guvern PNL nu a abrogat încă prevederile prin care se instituie o nouă categorie de pensii speciale”, anunță Radu Miruță, președintele USR Gorj.
Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională, în luna august, OUG 57/2019, dar judecătorii CCR au anunțat că vor dezbate sesizarea de abia pe 21 ianuarie 2020.
Uniunea Salvați România cere Guvernului PNL să dea ordonanță de urgență pentru eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali din Codul Administrativ. „Românii au nevoie de primari aleși în două tururi, nu de noi privilegii pentru baronii locali”, mai susține Miruță.
În schimb, Daniel Suciu, fostul ministru al Dezvoltării în Guvernul Dăncilă, susține că pensiile speciale pentru primari nu pot fi plătite de la începutul anului următor pentru că nu există normele de aplicare pentru Codul Administrativ. Suciu a declarat că documentul era în lucru la ministerul pe care l-a condus și trebuia adoptat de Executiv până la sfârșitul acestui an.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here