Bătaie în trei familii din Gorj

1680

Polițiștii au emis trei noi ordine de protecție provizorii în weekend, în urma unor scandaluri care au avut loc în județul Gorj. O femeie de 40 de ani, din comuna Negomir, le-a cerut ajutorul, vineri, anunțând că, joi seara, a avut un conflict cu soacra ei, în vârstă de 46 de ani, din aceeaşi localitate. ,,Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că femeia, în timp ce se afla la domiciliu, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, ar fi exercitat acte de violență și amenințări cu moartea, asupra nurorii sale. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie. Totodată, poliţiştii au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva femeii pe o perioadă de cinci zile, prin care i s-a interzis să se apropie de partea vătămată la o distanță mai mică de 150 de metri”, a declarat Victor Țuhașu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Sâmbătă, poliţiştii din Bâlteni au emis un ordin de protecţie provizoriu pe o perioadă de cinci zile, împotriva unei femei de 52 de ani, din oraşul Rovinari, care și-ar fi agresat mama. ,,Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că femeia, în cursul aceleiaşi zile, ar fi exercitat acte de violenţă asupra mamei sale, în vârstă de 78 de ani, din comuna Bâlteni. În cauză, poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie”, a mai declarat Victor Țuhașu. Ultimul scandal a avut loc duminică. Poliţiştii din cadrul Secției 6 Poliţie Rurală Târgu-Cărbunești au fost sesizați de către o femeie de 69 de ani, din comuna Stănești, cu privire la faptul că fiica sa, care locuiește fără forme legale în comuna Scoarța, a fost agresată de concubinul său. Din cercetările efectuate a reieşit faptul că un bărbat de 49 de ani, din comuna Scoarţa, pe fondul consumului de alcool și al unui conflict spontan, ar fi exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, în vârstă de 49 de ani, din comuna Stăneşti. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violență în familie. Totodată, poliţiştii au emis faţă de bărbat un ordin de protecţie provizoriu, pe o perioadă de cinci zile.

Bilanț îngrijorător
În acest an, poliţiştii din județul Gorj au emis peste 100 de ordine de protecţie provizorii. 33 dintre acestea au fost înregistrate în mediul urban. Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române au prezentat un bilanț îngrijorător. În primele opt luni ale anului 2019, la nivel național, polițiștii au emis 5.096 de ordine de protecție provizorii, dintre care 1.850 au fost transformate în ordine de protecție. ,,Poliția Română acordă o atenție deosebită cazurilor de violență domestică. Pe lângă intervențiile și măsurile luate în astfel de cazuri, polițiștii desfășoară activități pentru informarea cetățenilor, în vederea prevenirii faptelor comise cu violență. Cea mai mare parte a ordinelor de protecție provizorii a fost emisă la solicitarea victimelor, 39 la solicitarea altor persoane și 53 la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens. Din punct de vedere al locului comiterii faptei, 67% dintre ordinele de protecție provizorii au fost emise pentru fapte comise în mediul urban.În primele opt luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, au fost înregistrate scăderi cu peste 30% la sesizările de vătămare corporală, cu peste 5% la infracțiunile de omor și cu aproape 10% la tentativă de omor. De asemenea, sunt în scădere faptele de șantaj (cu 20%) și abandonul de familie (cu 5,6%). Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracțiuni (77%) s-au comis la domiciliul subiecților. De la începutul acestui an, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc”, potrivit unui comunicat al Poliției Române.
L.F.

Campanie internațională de prevenire a violenței bazate pe gen
Poliția Română, alături de organizații din țară și agenții de aplicare a legii din Bulgaria și Ungaria, este parte a campaniei regionale a Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, de sensibilizare împotriva violenței bazate pe gen.
,,Începând cu 25 noiembrie 2019 – Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, Unitatea pentru Probleme Strategice ale Poliției din cadrul Departamentului Amenințări Transnaționale al OSCE lansează o campanie regională de sensibilizare împotriva violenței bazate pe gen în Bulgaria, Ungaria și România, ce se va derula pe parcursul a 16 zile de activism în acest domeniu. Campania constituie ultima fază a proiectului Strategii și Practici Eficiente de Justiție Penală pentru Combaterea Violenței de Gen în Europa de Est, proiect implementat în ultimii doi ani în cele trei țări. Activitățile vizează atât polițiștii, cât și publicul, inclusiv victimele și făptuitorii”, potrivit unui comunicat al IPJ Gorj. În cadrul campaniei, polițiștii vor fi echipați cu ghiduri de buzunar. Acestea le vor fi de folos în recunoașterea cauzelor, semnelor, semnalelor și efectelor violenței bazate pe gen, ajutându-i să adopte o atitudine mai sensibilă faţă de victimele acestui fenomen.

„Este important să ne dăm seama că niciun lanț nu este mai puternic decât veriga sa cea mai slabă. Lupta împotriva violenței bazate pe gen trebuie să depășească sistemul de justiție și să angajeze și societatea civilă ”, a declarat Jan Mill, managerul de proiect. ,,Violența în familie, fie ea emoțională, fizică sau de orice altă natură, provoacă traume victimelor și celorlalți membri ai familiei”, a declarat Angela Chirvăsuță, ofițer specializat pe prevenirea violenței domestice din cadrul Poliției Române. Campania va promova liniile de asistență gratuită disponibile în cele trei țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here