Contribuția de 2% pentru producătorii de energie pe bază de cărbune va fi eliminată, a anunțat ministrul Energiei, Anton Anton, într-o conferință pe teme energetice. Tot în cadrul aceleiași întruniri, managerul CE Oltenia, Sorinel Boza, a acuzat Dispeceratul Energetic Național, că nu îi permite companiei să funcționeze la capacitate maximă.
Prima modificare a controversatei OUG 114/2018: cărbunele scapă de taxa de 2% din cifra de afaceri. „(Contribuția de – n.r.) 2% se scoate pentru cărbune”, a spus Anton, adăugând că există un aviz al Consiliului Concurenței în acest sens. „Avem aviz de la Consiliul Concurenței. Pe lângă excepția pe care am avut-o până acum, adică producătorii de energie termică pentru populație, am introdus și producătorii de energie electrică pe cărbune”, a mai spus Anton, susținând că România se va baza și de acum încolo pe cărbune. „Cărbunele ne salvează atunci când Hidroelectrica este în secetă sau gazul nu vine. Este important, iar modernizarea energiei se va face, dar în timp. Piața de energie regenerabilă există, însă este nesigură, nu ne putem baza pe ea”, a spus Anton în cadrul Energy Forum.
„Nu ne lasă să producem la capacitate maximă”
Cu toate acestea, centralele Complexului Energetic Oltenia funcționează în funcție de cum importă țara noastră energie electrică. „Transelectrica nu ne permite, de circa două luni de zile, să producem la capacitate maximă, deși am putea. Dispeceratul Energetic Național îmi cere să pornesc grupurile la 300 MW și după câteva ore îmi comandă să reduc la 170-180 MW. Asta pentru noi înseamnă o uzură mult mai mare a echipamentelor, și consum în creștere, de exemplu, în loc să folosesc 300 de grame de cărbune pentru un kWh folosesc 500”, a spus Boza. Deși Transelectrica plătește o parte din costuri, acest lucru nu compensează uzura grupurilor energetice. „Îmi plătesc cam 60% din energia pe care nu mă lasă să o produc, dar nu asta este problema majoră, cât uzura grupurilor, pe care mi le dau ba în sus, ba în jos, uneori în funcție de cât importăm din Ucraina”, a spus Boza.
Producătorii de energie pe cărbune sunt Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, ambele deținute de stat prin Ministerul Energiei. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că joi va fi aprobată în Guvern o ordonanță de urgență pentru modificarea OUG 114/2018.
I.I.