Ca la noi, la nimeni – (I)responsabilul Iohannis!

572

Lunga vară fierbinte, ce va cuprinde și luna septembrie, este martora unor tensiuni politice fără precedent. Nu mai departe de vinerea trecută, aflat se pare într-un concediu la Sibiu, președintele Klaus Werner Iohannis a participat  la întâlnirea Biroului Executiv al Noului PNL.

Care s-a ținut la un hotel din urbea în care-a fost primar, și s-a dedat la atacuri cu repetiție asupra Guvernului PSD. Așa zicea el, neamintind nimic de ALDE, repetând de mai multe ori că este „incompetent” și își dorește un „guvern al meu”, cu care să poată colabora. Format în jurul Noului PNL!

Disperat după „Guvernul meu”, președintele încruntat Iohannis, aflat în campanie electorală pentru un al doilea mandat, de data aceasta, nu doar că își arată colții, dar pare a fi iresponsabil. Dur și, foarte adesea, cu un limbaj jignitor la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea, măcar dacă ar avea nițică diplomație nu are voie să atace Jandarmeria și nici Guvernul României în public.

Guvernul îi solicitase convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, dar el l-a programat peste două săptămâni, în 4 septembrie. Și mai țipă ca din gură de șarpe veninos că ”guvernul minte!”, el a convocat CSAT-ul. Și mai acuză Guvernul Dăncilă că ar fi putut să facă rectificarea bugetară și fără avizul CSAT-ului, care îi aducem aminte că este consultativ, pentru „sănătate, educație, transporturi, salarii și pensii”. Nu-i grav că nu cunoaște Legea rectificărilor bugetare, deși putea s-o citească, o lege care nu admite decât rectificarea aplicată la toate domeniile – aici intrând și rectificarea bugetelor alocate serviciilor de informații, dar și al Administrației Prezidențiale -, mai grav este că nici nu-și întreabă consilierii! Se crede atoateștiutor, cu toate că a dat de multe ori cu oiștea-n gard.

Mai mulți lideri PSD au reacționat și ei dur la atacurile bezmetice ale președintelui Klaus Werner Iohannis. Europarlamentarul PSD Claudia Țăpârdel a conchis că acesta „Minte și dezinformează! Iar vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu, ministru al Muncii, a fost mai directă: „Ca neamț trebuie să ai curaj să vorbești de gazare”, iar despre reacția președintelui României privind suspendarea a zis „Că se veselește nu ne deranjează”.

În realitate, prin tergiversarea ședinței CSAT, pentru care nu și-a făcut timp decât în 4 septembrie 2018, încearcă să forțeze guvernul să mențină bugetele ridicate la serviciile secrete și la Administrația Prezidențială.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, Președinte al Camerei Deputaților, nu s-a pronunțat încă despre ieșirile iresponsabile din decor ale președintelui Klaus Werner Iohannis.

Și ca un nepatriot ce se află la Palatul din Dealul Cotrocenilor, deși este Comandant Suprem și președinte al CSAT, n-ar fi de bun simț să atace Jandarmeria – instituție fundamentală a statului român – pilon al siguranței naționale.

Dintr-un adevărat rechizitoriu al Președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președinte al ALDE în același timp, reținem: „Ultimele dezvăluiri legate de cele două protocoale dintre SRI și Parchetul General – chiar dacă oficial denunțate – reprezintă o nouă dovadă, prin conținutul lor, privind încercările serviciilor de a-și subordona Justiția și a încălca drepturile și libertățile românilor. Protocoalele semnate în 2016, practic negociate în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, arată tuturor românilor, dar și comunității internaționale adevărul despre modul în care Justiția a fost și este folosită pentru a abuza cetățenii și interveni în procesul politic intern. Protocoalele oferă un indiciu privind existența ofițerilor acoperiți în sistemul de justiție. Anularea lor nu rezolvă problema ofițerilor acoperiți, lucru care trebuie spus public”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe pagina de Facebook a domniei sale.

Întrebat, cum spuneam, la un hotel sibian, dacă se teme de suspendare, anunțată ca posibilă de liderul social-democrat Liviu Dragnea, el a răspuns pur și simplu cu o altă întrebare nițel fără rost: „Pot să vă răspund informal?” Toți jurnaliștii prezenți au rămas fără cuvinte deoarece nu se așteptau la așa ceva de la un robot prost programat: „Ha, Ha, Ha!” După care a râs cinico-săsesc. Deși nu era râsul lui. Ca unul extrem de supărat de eșecul mitingului din 10 august, despre care a zis: „Suspiciunea că au fost trimiși incitatori se consolidează”.

A mai făcut o declarație corectă politic, dar de care mă îndoiesc că ține seamă: „Nu îmi imaginez alte metode de schimbare a Guvernului decât cele democratice.” Surprinzător, nu și-a modificat opiniile și-i dă înainte: „Guvernul PSD a gazat și bătut români.”

Protestele (violente) anunțate pe paginile de socializare sunt puse la cale să se desfășoare și în 10 septembrie, în octombrie, noiembrie și decembrie. Deie bunul Dumnezeu să nu se adeverească nimic. Ar fi o contrazicere, nu ultima, a declarațiilor corecte politic de data aceasta ale președintelui Iohannis!
ION PREDOȘANU

P.S. A comis o declarație de presă și Edward Hellvig, Directorul pus de Herr Iohannis la SRI. Mai bine de n-o făcea. Chiar ne crede naivi? Recunoaște că a semnat în 2016 două protocoale, dar pretinde ca Pinocchio că nu funcționează. L-a pensionat cumva pe Generalul Dumbravă, cel cu câmpul tactic și gealații lui, moșteniți de la Coldea, și noi nu știm? Mă îndoiesc. FBI și Inspecția Judiciară recunosc că 63% dintre judecători au dosare penale la DNA și 60% dintre procurori la fel. Nu cumva toți sunt șantajați? Ba bine că nu. (Ion Predoșanu)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here