Din 15 august, ajutoare financiare pentru apicultorii gorjeni

977

apicultor1Apicultorii gorjeni pot beneficia de ajutoare financiare prin Programul Naţional Apicol, care anul acesta este la doua campanie. Dacă pentru 2008, gorjenii au depus doar 96 de cereri, fondurile acordate acestora abia depăşind 50.000 RON. Momentan, apicultorii gorjeni care doresc un sprijin îi mai pot depune cererile până la data de 15 august.

Sute de apicultori aşteaptă banii
Până acum au fost depuse de către apicultori 232 de cereri pentru sprijin financiar.
Cererile se depun într-o formă asociativă, la Asociaţia Crescătorilor de Albine Gorj, reprezentanţii acesteia trimiţându-le apoi spre Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
„În 2008, doar 18 judeţe din ţară au intrat în acest Program Naţional Apicol, printre care şi Gorjul. La nivel naţional, din întreaga sumă acordată, s-a folosit doar 16,8%. Acum, în 2009, vreau ca Gorjul să utilizeze toate fondurile” , ne-a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. După ce termenul de depunere a cererilor se va încheia, inspectorii APIA Gorj vor controla documentaţia depusă şi vor semnala eventualele nereguli, dar se vor deplasa şi la faţa locului pentru a întocmi apoi rapoarte de control. Furnizarea banilor către apicultorii care nu prezintă nereguli, şi-au depus cererile şi îndeplinesc toate condiţiile, va începe de la data de 15 august. Banii alocaţi la nivel naţional de către Comisia Europeană sunt de aproape 2 milioane de euro, iar bugetul de stat va contribui cu o sumă de peste 6 milioane RON.
Sprijinul financiar pentru apicultori se acordă sub două forme: una pentru medicamentele de uz veterinar necesare, iar a doua se referă la achiziţionarea de mătci selecţionate, roi la pachet şi roi pe faguri. Pentru accesarea primei forme de fonduri, apicultorii gorjeni trebuie să îndeplinească anumite condiţii: să fie membri ai unor asociaţii de apicultori, familiile de albine să fie înregistrate la Sirecţia Sanitar Veterinară judeţeană şi la Registrul Auto, solicitanţii să deţină studii în domeniu. De asemenea, aceştia trebuie să deţină şi să completeze un carnet de stupină, iar medicamentele cerute prin acest program trebuie să fie în lista de medicamente de uz veterinar omologate pentru România.
Crescătorii de albine din judeţul nostru care doresc să acceseze a doua formă de finanţare trebuie să deţin minim 50 de familii de albine, să se angajeze să nu le înstrăineze cel puţin un an, achiziţia să se facă prin unităţi sanitar-veterinare, iar mătcile să provină din fermele de elită autorizate.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here