Gorjenii sfătuiţi să-şi ia măsuri anti-caniculă

314

Pentru că ne aflăm sub incidenţa unui cod galben de caniculă, valabil până la sfârşitul acestei săptămâni, cetăţenii din judeţul nostru sunt sfătuiţi să-şi ia unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor caniculei. Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publice, serviciilor de ambulanţă şi unităţilor de primiri urgenţe activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate să poată fi reduse.

Judeţul Gorj se află sub incidenţa unui nou cod galben de caniculă. Din cauza temperaturilor ridicate numeroase persoane au avut nevoie de îngrijirile medicilor. La nivelul judeţului nostru, numărul celor cărora li se face rău de la căldură şi ajung la Unitatea de Primiri – Urgenţe (UPU) este în creştere. Pentru a face faţă perioadei caniculare, specialiştii în sănătate publică au o serie de recomandări pentru populaţie. „Este bine să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete: pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr – sucuri răcoritoare carbogazoase – deoarece acestea sunt diuretice. De asemenea, în această perioadă, trebuie evitată expunerea excesivă la soare în orele de vârf; este bine să purtaţi pălărie şi haine pentru protecţie care acoperă cât mai mult din suprafaţa corpului; este recomandabil să purtaţi ochelari de soare. Nu expuneţi direct la soare sugarii şi copiii mici, aceştia trebuie să rămână la umbră”, precizează Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Măsuri luate de instituţii
Direcţia de Sănătate Publică Gorj a respectat solicitările Ministerului Sănătăţii în privinţa măsurilor de prevenire a efectelor caniculei. În acest sens, după cum spune purtătorul de cuvânt al DSP Gorj, „s-a luat legătura cu primăriile să îşi amenajeze puncte de prim ajutor, cu spitalele, ambulanţele şi medici de familie”, confirmă purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. În plus, Ministerul Sănătăţii a mai solicitat DSP şi verificarea condiţiilor igienico-sanitare de cazare şi alimentaţie, din taberele şcolare, precum şi respectarea condiţiilor igienico-sanitare din unităţile cu profil alimentar, vizându-se depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare şi verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate în aceste unităţi. Inspectorii DSP Gorj vor pune în aplicare solicitarea primită de la minister. De asemenea, aceştia vor intensifica acţiunile de supraveghere epidemiologic în vederea identificării cazurilor de îmbolnăvire determinate de agenţi patogeni specifici – boli diareice acute, toxiinfecţii alimentare, epidemii hidrice, meningite virale – şi dispunerea măsurilor specifice de control.
Minodora Sucea
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here