Fundaţia “Casa Brâncuşi – Hobiţa” îl celebrează pe marele sculptor

374

BrancusiMoise Bojincă, preşedintele Fundaţiei “Casa Brâncuşi – Hobiţa” a prezentat ieri obiectivele fundaţiei pentru anul în curs, menite să îl sărbătorească anual pe marele sculptor Constantin Brâncuşi.

Fundaţia „Casa Brâncuşi – Hobiţa” este o fundaţie culturală cu sediul la Peştişani, constituită din oameni nu numai din localitate, ci din persoane care au o anumită aplecare spre punerea în valoare a personalităţii şi operelor lui Constantin Brâncuşi. Fundaţia a fost constituită în anul 1997, dar de anul trecut din iulie, funcţia de preşedinte a fost preluată de Moise Bojincă, profesor în cadrul Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Manifestările din anul acesta se desfăşoară sub egida “Paşi pe nisipul eternităţii” şi cuprind mai multe activităţi. “Este vorba de derularea unui concurs realizat împreună cu Grupul Şcolar Industrial „Constantin Brâncuşi” din Peştişani, cu Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” şi Universitatea „Constantin Brâncuşi”. Concursul se desfăşoară în perioada 16 ianuarie – 16 februarie şi are trei secţiuni: viaţa şi opera lui Brâncuşi, realizarea unui eseu pe baza unui aforism brâncuşian, realizarea unor lucrări de artă plastică pe teme brâncuşiene. Cei care vor câştiga vor fi premiaţi, iar premierea o va realiza atât fundaţia graţie unei sponsorizări din partea Obştei Peştişani, cât şi Biblioteca Judeţeană. Preşedintele juriului este profesorul Ion Mocioi. Din juriu fac parte şi eu, şi Olimpia Bratu, directoarea Bibliotecii Judeţene, profesorul Vasile Secotă şi un reprezentant al elevilor de le Peştişani”, a declarat Moise Bojincă.

Simpozion cu nume mari

Pentru anul viitor, reprezentanţii Fundaţiei “Casa Brâncuşi – Hobiţa” doresc să extindă concursul nu numai la nivelul şcolii din Peştişani, ci măcar la nivelul judeţului Gorj. A doua manifestare din acest an este cea legată de Simpozionul „Brâncuşi – Hobiţeanul universal”. “Personalităţile pe care le-am invitat să conferenţieze la simpozion sunt academicienii Eugen Simion şi Dumitru Radu Popescu, doctorii Matei Crăciun, Ioana Vlasiu, scriitorii Nicolae Dragoş, Horia Muntenuş, George Stanca, artistul Mihai Ţopescu şi oamenii care se ocupă de Brâncuşi de la nivelul judeţului Gorj. Cu prilejul simpozionului, ne-am propus să vernisăm şi o expoziţie a unui grup de artişti plastici locali pentru a-i promova şi a le valorifica arta lor. De asemenea, se va desfăşura la Peştişani în această perioadă şi un spectacol de muzică populară care va fi realizat de către Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu. În program intră şi un pelerinaj pe care să-l realizăm cu invitaţii noştri la casa de la Hobiţa a sculptorului. Acestea sunt pentru anul 2012 activităţile pe care ni le-am propus legate de aniversarea a 136 de ani de la naşterea marelui sculptor”, a mai spus preşedintele Moise Bojincă.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here