Băieşii şi-au coborât oile pe strigături ciobăneşti

731

Picture 219Toată Baia de Fier a îmbrăcat duminică straie de sărbătoare ca urmare a organizării în localitate a unei noi ediţii a manifestării pastorale “Coborâtul oilor de la munte”.

Primarul comunei, Constantin Mihuţescu, s-a încins cu banderola în trei culori şi şi-a aşteptat la uşa primăriei oaspeţii, el însuşi fiind îmbrăcat în costum naţional. Invitaţii de seamă au fost, de altfel, întâmpinaţi cu pâine împletită şi sare. Numărul politicienilor prezenţi la manifestarea pastorală a fost destul de redus.

Picture 222“Este acum momentul când ciobanii părăsesc stânele, se despart de aerul curat al munţilor şi de susurul izvoarelor şi se îndreaptă spre casele din vale unde se pregătesc pentru iernat. Pentru ciobani, acest moment îmbină tristeţea cu bucuria. Îl întristează pentru că lasă frumuseţea pădurii, mirosul cetinii de brad care i-au fermecat toată vara dar se bucură că se întorc la familiile lor, alături de care vor sta pe timpul iernii. Pentru noi băieşii, acest moment este un prilej de mare bucurie. Ne adunăm cu mic cu mare şi îi privim cu drag pe cei care ne încântă privirea atât cu portul ciobănesc moştenit din bătrâni cât şi cu animalele bine îngrijite”, a spus primarul Mihuţescu în cuvântul de deschiderea a manifestării. De altfel, ediţia cu numărul nouăsprezece a festivalului tradiţional păstoresc de la Baia de Fier s-a bucurat de un număr mare de participanţi, Picture 233formaţii din Jina-Sibiu, Vâlcea, Olt, Uricani, Crasna, Polovragi, Mătăsari şi Târgu-Jiu dându-şi concursul în faţa băieşilor adunaţi duminică în faţa primăriei din localitate. Formaţiile au trecut prin faţa privitorilor şi au prezentat câte un scurt moment artistic în faţa oaspeţilor, aflaţi lângă edilul localităţii. Efortul artiştilor a fost răsplătit, din plin, cu aplauze. Cu această ocazie a fost lansată o culegere de strigături ciobăneşti culese de directorul Căminului Cultural din Baia de Fier, Mirela Drădănescu.

Autorităţile au felicitat organizatorii

Au fost prezenţi la Baia de Fier şi Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Vasile Râbu, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, prefectul de Gorj, Liviu Andrei, deputatul Mugurel Picture 234Surupăceanu, consilierul judeţean Radu Teodorescu şi alţi reprezentanţi ai serviciilor deconcentratelor din judeţ. Toţi cei prezenţi au felicitat autorităţile locale pentru felul cum au organizat manifestarea pastorală şi pentru menţinerea ei în calendarul tradiţiilor şi obiceiurilor gorjeneşti. “Vreau să le mulţumesc celor prezenţi, celor din Liga Gorjului, instituţiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean care promovează tradiţiile şi satul”, a transmis, în faţa participanţilor, preşedintele Ion Călinoiu. Picture 297“Transmit un salut cordial participanţilor la acest festival şi nu în ultimul rând organizatorilor. Este a nouăsprezecea ediţie, înseamnă că lucrurile bune merg mai departe. Este o bucurie pentru mine să constat că aici la Baia de Fier se păstrează tradiţiile şi că promovaţi şi susţineţi această nedeie”, a declarat, duminică, în faţa audienţei, prefectul Liviu Andrei.

Trofee pentru concurenţi

Politicienii au fost, de asemenea, cei care au oferit trofeele şi diplomele organizatorilor pentru artiştii care au evoluat pe scena imaginară din faţa Primăriei Baia de Fier. La finalul acestor Picture 275momente, artiştii şi privitorii s-au îndreptat spre locul de desfăşurare a manifestării, foarte aproape de Peştera Muierii pentru a consuma produsele culinare specifice păstoreşti, mămăligă, tocan şi brânză de oaie. Totul s-a finalizat cu un foc de artificii.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here