Urmează trei zile sufocante, Specialiştii DSP ne învaţă cum să ne ferim de caniculă

466

caniculaMeteorologii anunţă pentru zilele următoare caniculă şi indice de confort termic peste pragul critic. Pentru a şti cum să se ferească de caniculă şi cum să se protejeze de razele puternice ale soarelui, gorjenii ar trebui să respecte sfaturile oferite de specialiştii în sănătate publică.

 

Potrivit unei informări meteo, emisă luni, 22 august, începând de marţi şi până joi vremea va fi călduroasă, în majoritatea zonelor ţării, caniculară în orele după-amiezilor în Câmpia de Vest şi Câmpia Română, unde se vor înregistra frecvent valori de peste 35 de grade; indicele de confort termic (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80. Expunerea excesivă direct la razele solare poate provoca diferite tipuri de cancer de piele, arsuri şi îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă şi alte boli ale ochilor, dar şi reducerea eficienţei sistemului imunitar. Medicii recomandă evitarea expunerii la radiaţiile ultraviolete (UV) solare. Cu toate că există dovezi care evidenţiază beneficiile pentru sănătate şi rolul important în producerea de vitamina D la expunerea în cantităţi mici la radiaţia UV, specialiştii atenţionează asupra utilizării corecte a produselor pentru protecţie solară şi alegerii unei metode eficiente de protecţie pentru expunerea în condiţii de siguranţă la radiaţiile UV solare.

 

Recomandări de la DSP Gorj

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au formulat o serie de recomandări pentru cetăţeni, în vederea protejării de radiaţiile solare: „evitaţi expunerea excesivă la soare în orele de vârf (11-17); căutaţi umbra; purtaţi pălărie; purtaţi haine pentru protecţie care acoperă cât mai mult din suprafaţa corpului; purtaţi ochelari de soare; folosiţi corect produsele pentru protecţie solară; protejaţi sugarii şi copiii. NU expuneţi direct la soare sugarii şi copiii mici, aceştia trebuie să rămână la umbră”. Mai mult decât atât, este recomandat ca pe lângă cremele de plajă să folosim mijloace de protecţie suplimentare, precum ochelari de soare, pălării. Totuşi, chiar dacă folosim aceste produse care ne protejează de radiaţii, medicii ne atrag atenţia că utilizarea cremelor, ochelarilor şi pălăriilor nu înseamnă că este permisă prelungirea expunerii la soare.

Prim-ajutor pe timp de caniculă

În fiecare unitate spitalicească din judeţul nostru există centre de prim-ajutor pentru cei care ar putea avea probleme cauzate de temperaturile mari. În spitalele din Gorj există aparatură şi medicamente pentru a se putea acorda primul ajutor celor care îl necesită. „Există puncte de prim ajutor în fiecare spital din judeţ. Până în acest moment nu au fost semnalate probleme legate de căldură, dar suntem pregătiţi pentru caniculă”, a declarat Elena Piţian, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Totodată, ea susţine că persoanele care simt că li se face rău pe stradă, „se pot adresa oricărei unităţi farmaceutice din Gorj, unde vor putea să se odihnească la răcoare, să bea un pahar cu apă rece şi să se liniştească pentru a-şi putea continua activitatea”. Mai trebuie spus că în anii trecuţi, pe perioada verii erau amplasate corturi de prim-ajutor în pieţe şi în alte locuri aglomerate. Acolo se puteau adăposti de soare persoanele care se simţeau rău din cauza căldurii, li se lua tensiunea, li se oferea apă sau ceai rece. Acesta este al doilea an în care „s-a renunţat la respectivele corturi, organizându-se puncte de prim-ajutor în cadrul unităţilor medicale. Motivul este că, din cauza asfaltului pe care erau amplasate corturile şi care se încălzea foarte tare, atmosfera era sufocantă în interiorul lor”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here