Pe 6 august, Cel mai mare hram din Oltenia, la Lainici

2215

lainiciŞi anul acesta, ca în fiecare an, în data de 6 august, la Lainici va avea loc praznicul “Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos”. Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei împreună cu Mitropolitul Franţei vor fi prezenţi la acea dată în judeţul Gorj pentru a ţine slujba. După sfârşitul slujbei, credincioşii prezenţi vor putea lua parte la hramul Mânăstirii, cel mai mare din Oltenia.

An de an, în ziua de 6 august, de praznicul ,,Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos”, la Lainici are loc hramul Mânăstirii Locurele şi bâlciul. Şi în acest an, la Lainci sunt aşteptaţi peste 7.000 de persoane din judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj şi Vâlcea pentru a participa la slujba oficiată de către Mitropolitul Olteniei. După terminarea slujbei, credincioşii vor lua parte la hram, care este cunoscut drept cel mai mare din zona Olteniei, unde se vor servi produse de post şi peşte.

Hramul Mânăstirii Locurele

Locurele este un locaş de rugăciune aflat în mijlocul pădurilor din defileul Jiului. Fiind locuit de călugări, fostul Schit Locurele este cunoscut mai ales ca metoc al Mânăstirii Lainici. Acesta a fost schit până în anul 1999, după această dată el fiind ridicat la rangul de mânăstire. Hramul acestui sfânt locaş de rugăciune este Schimbarea la Faţă, prăznuită la 6 august. Datorită acestui fapt, sâmbătă, la Lainici va avea loc cel mai mare hram din regiunea Olteniei. „Hramul care va avea loc sâmbătă este cunoscut drept cel mai mare hram din Oltenia. Se aşteaptă participarea a peste 8.000 de persoane, nu la slujbă ci la bâlciul ce va fi în popasul de la Lainici. Slujbă se va face şi la Locurele, la această biserică fiind de fapt hramul. Acolo va sluji Preasfinţitul Nicodim de la Severin, iar la Mânăstirea Lainici va sluji Mitropolitul Olteniei împreună cu Mitropolitul Franţei, Iosif. După slujbă, va fi o masă, numită hram, pentru toţi credincioşii care au participat. Se vor servi preparate de post şi de peşte, întrucât este dezlegare la peşte”, a declarat preotul stareţ de la Lainici, părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu.

Poliţiştii asigură ordinea

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj va suplimenta efectivele de poliţişti care monitorizează atât traficul rutier, cât şi activităţile religioase desfăşurate la Mănăstirea Lainici, din Defileul Jiului, în ziua de 6 august. Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Ionuţ Daniel Tică, a declarat că: „În perioada 5-7 august 2011, în localitatea Lainici se vor desfăşura manifestări cultural-religioase la care se preconizează participarea unui număr însemnat de persoane din judeţele Gorj şi Hunedoara, precum şi celelalte judeţe limitrofe. Peste 120 de poliţişti din cadrul I.P.J. Gorj vor fi la datorie pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi apărarea patrimoniului public şi privat. Pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, îndreptate împotriva vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale, cât şi apărarea avutului privat şi public, în această perioadă, poliţiştii gorjeni vor coopera cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul asigurării ordinii şi liniştii publice, respectiv cu I.J.J. Gorj, poliţiştii TF şi poliţia locală”.

Ana-Maria Catalinoiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here