Risc de avalanşe de primăvară, în Gorj

416

munte creastaÎn munţii din judeţul nostru există riscul producerii avalanşelor de primăvară, după cum susţine şeful Salvamont Gorj. Acest tip de avalanşă se poate produce pe văi, unde stratul de zăpadă acumulat pe parcursul iernii atinge chiar câţiva metri. Totuşi, pentru a se evita accidentele, s-a luat măsura de a se închide traseele turistice la peste 1.800 de metri.

În pofida faptului că suntem în ultima lună de primăvară calendaristică, la munte încă mai există pericolul producerii avalanşelor. Acest risc există şi în munţii din judeţul nostru, unde, conform salvamontiştilor, pe creste şi pe văi, la peste 2.000 de metri încă mai este multă zăpadă. „În ultimele zile a nins puţin, mai mult a spulberat zăpada. Totuşi, la peste 2.000 de metri este zăpadă suficientă, pe partea nordică şi pe văi, unde stratul măsoară câţiva metri. Acolo există şi riscul producerii avalanşelor de primăvară. Acestea se produc atunci când, crescând temperaturile, zăpada alunecă pe pământ”, explică Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Pentru a se evita orice posibil accident, s-a luat decizia de a se închide traseele la peste 1.800 de metri altitudine, tocmai în ideea de a elimina riscurile ca cineva să fie surprins de o avalanşă de primăvară. „Traseele turistice la peste 1.800 de metri sunt închise”, confirmă şeful Salvamont Gorj. Cu alte cuvinte, chiar dacă în munţii din judeţul nostru există riscul producerii de avalanşe de primăvară, Salvamont Gorj este pregătit să facă faţă situaţiei, luând deja cea mai importantă măsură pentru siguranţa turiştilor.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here