Gorjul – Big Brother cu camere video la intrările în judeţ

292

intrare-judetul-gorjNimic din ce intră sau iese din judeţul Gorj nu ar trebui să le mai fie necunoscut poliţiştilor, şeful acestora, comisarul şef Viorel Salvador Caragea solicitând oficial fonduri pentru amplasarea de camere de supraveghere la toate drumurile din zonele de graniţă.

Astfel, orice şofer care ar veni din Dolj sau Mehedinţi ori dinspre Vâlcea sau Valea Jiului nu va mai scăpa de ochiul vigilent al organelor, solicitarea făcută de Caragea către Consiliul Judeţean Gorj vizând alocarea de fonduri pentru amplasarea de camere în localităţile Ţânţăreni, Polovragi, Logreşti, Motru, Ioneşti, Padeş, Bumbeşti Jiu, Drăguţeşti, Târgu Cărbuneşti şi Stoina. Prin toate aceste zone trec drumuri către judeţele învecinate, drumuri pe care circulă maşini în care se pot afla persoane certate cu legea, dar şi lemne, piatră, nisip, chiar şi cărbune, care provin adesea din furturi.

Şeful IPJ Gorj afirmă că viitoarele camere, pentru care a cerut 40.000 de lei, vor fi folosite pentru a preveni sau rezolva eventuale infracţiuni, la Rovinari existând deja un astfel de sistem de supraveghere video, descurajant pentru potenţialii infractori. „Nu vor mai fi discuţii că nu ştiu ce maşină cu lemne a ieşit din judeţ şi noi nu am depistat-o sau că nu ştiu ce basculantă cu nisip s-a dus nu ştiu unde. În plus, atunci când este nevoie, putem vedea momentul în care o maşină intră sau iese din judeţ şi, astfel, vom avea posibilitatea să supraveghem mult mai bine zonele de acces în judeţ. Nu vor fi camere care să înregistreze viteza sau să verifice achiziţionarea rovignetei, pentru aşa ceva este un alt sistem care nu are legătură cu noi”, spune Caragea. Acesta a cerut fonduri şi pentru achiziţionarea şi întreţinerea a patru cai de rasă, pe care Poliţia să-i folosească în patrule călare. „Avem anumite particularităţi ale reliefului, în care nu merge să te duci la intervenţie nici cu motocicleta şi nici cu ATV-ul. Sunt zonele de carieră din minerit unde hoţii aud motorul unei maşini şi nu ai altă variantă decât cea a folosirii unui astfel de animal. Putem supraveghea turmele de oi, putem interveni la furturile de animale, sunt multe lucruri bune care se pot face. Avem oportunitatea de a achiziţiona aceşti cai de la herghelii din ţară care sunt în desfiinţare şi vom putea face cu siguranţă lucruri bune”, menţionează comandatul poliţiştilor gorjeni.

Caragea a venit în faţa consilierilor judeţeni cu solicitarea pentru fondurile respective în condiţiile în care a prezentat un bilanţ extrem de favorabil al instituţiei pe care o conduce. Astfel, conform acestuia, în 2010, pentru prima dată în ultimul deceniu, numărul infracţiunilor a scăzut cu 2,42%. Şeful IPJ Gorj a menţionat şi că în aproape 89% din intervenţii, timpul de reacţie al poliţiştilor a fost de subt 10 minute la un eveniment sesizat. În plus, nivelul infracţiunilor economico-financiare, care presupune anchete pe bază de documente, a crescut cu 4,3%. Numărul total al persoanelor cercetate împotriva cărora s-a început urmărirea penală a fost de 5740, în creştere cu peste 19%. În privinţa evenimentelor rutiere, în 2010 numărul gorjenilor morţi în accidente este mai mic cu 4 decât în anul precedent, Caragea spunând că acest lucru este datorat şi deselor acţiuni de instalare a radarelor în cascadă în zonele în care şoferii produc diverse accidente. Acesta a menţionat şi că la circa 110.000 posesori de permise la nivel de judeţ, anul trecut au fost aplicate peste 62.000 de amenzi, ceea ce înseamnă că mai bine de unu din doi şoferi a comis o abatere la regulile rutiere.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here