În farmaciile din Gorj – Stop algocalminului la liber, de la 1 februarie

500

farmacieÎn doar două săptămâni, eliberarea Algocalminului fără reţetă va deveni istorie la farmaciile din judeţul nostru şi la cele din ţară. Bolnavii care de obicei îşi tratau orice afecţiune cu o simplă pastilă de Algocalmin, trebuie să treacă mai înainte pe la medicul de familie pentru a obţine o reţetă.

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a decis ca medicamentele ce conţin metamizol să se elibereze de la 1 februarie doar pe bază de reţetă de la medic. ANM a luat această decizie după ce în presă a apărut un studiu care arată că metamizolul poate duce la apariţia unei boli grave numită agralonucitoză. Această afecţiune se manifestă prin scăderea celulelor neutrofile din sânge, fapt care afectează imunitatea organismului. Este vorba de 13 medicamente: Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin.

Preţ impus de 6,87 de lei

Deci, unul dintre cele mai căutate calmante se va putea lua doar după o vizită la medicul specialist sau la medicul de familie. „Algocalminul va intra de acum cu preţ impus deoarece se va da doar pe reţetă. Astfel, dacă până acum, algocalminul apărea pe piaţă sub diverse forme de la mai multe firme şi preţurile sale erau diferite, din februarie, medicamentul va avea un preţ fix de 6,87 de lei”, a declarat Ileana Dumitrescu, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Gorj.

Potrivit acesteia, în doar două săptămâni, bolnavii din judeţ vor putea beneficia de algocalmin doar dacă medicamentul apare în vreo reţetă eliberată fie de medicul de familie, fie de orice medic specialist care consideră că pacientul are nevoie de numitul medicament.

Ileana Dumitrescu a mai spus că de la mijlocul anului trecut de când s-a luat în discuţie eliberarea medicamentului doar pe bază de reţetă, gorjenii nu s-au îngrămădit să cumpere cutii întregi de Algocalmin, acest lucru datorându-se şi lipsei banilor. „La acest capitol, şi-a spus cuvântul şi criza. Oamenii chiar dacă au cumpărat, nu luau mai mult de o folie sau de o cutie de algocalmin. Acum, pacienţii, indiferent de gravitatea bolilor, cumpără în funcţie de banii pe care îi au şi doar atât cât au nevoie”, a adăugat preşedinta Colegiului Farmaciştilor Gorj.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here