Asistenţii persoanelor cu handicap nu îşi mai aşteaptă salariile

460

dpps tg jiuDacă la începutul anului trecut, Primăria Municipiului Târgu-Jiu îşi făcea probleme că nu va avea bani să acopere cheltuielile cu asistenţii personali şi însoţitorii persoanelor cu handicap din oraş, de această dată, situaţia pare a fi una roz, neexistând probleme, cel puţin, deocamdată.

Însoţitorii şi asistenţii personali ai persoanelor cu handicap din municipiul Târgu-Jiu pot sta liniştiţi deoarece Direcţia Publică de Protecţie Socială (DPPS) are bani pentru efectuarea plăţilor lunare, problemele de anul trecut fiind deja uitate. „Plăţile pe noiembrie au fost făcute, urmând ca până pe 15 ianuarie, în conturile beneficiarilor să ajungă banii pe luna decembrie. Momentan, nu întâmpinăm probleme la efectuarea acestor plăţi, dar vom vedea ce ne aduce şi bugetul pe anul 2011”, a declarat Alina Truşcă, director adjunct al DPPS Târgu-Jiu.

persoane cu handicap (13)În prezent, există la nivelul municipiului un număr de circa 520 de asistenţi personali plătiţi şi persoane care primesc indemnizaţii de însoţitor, iar în hotărârile de Consiliu Local au fost aprobate în total pentru aceste categorii 550 de posturi aprobate, fiind neocupate la această oră aproape 30 de locuri. Celei mai mari părţi dintre însoţitori şi asistenţi personali ai persoanelor cu dizabilităţi li se virează banii pe carduri, iar altora, care sunt mai în vârstă, li se trimit la domiciliu prin Poşta Română.

Diferenţa dintre asistenţii personali şi cei care primesc indemnizaţia de însoţitor, este că cei din urmă beneficiază lunar de suma de 534 de lei, iar asistentului, pe lângă venitul lunar ce îi revine, are şi carte de muncă şi îi sunt plătite şi indemnizaţiile. „Dinamica este una continuă deoarece numărul acestora diferă de la lună la luă în funcţie de controlul anual pe care trebuie să-l efectueze persoana bolnavă. Dacă, în prezent, un cetăţean este încadrat cu gradul I de handicap, şi la controlul de 12 luni, medicul îl reduce la gradul II, persoana în cauză iese de pe tabelele noastre”, a explicat şefa DPPS Târgu-Jiu, Teodora Ciobanu.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here