A intrat în Gilort după crucea de Bobotează

324

bscap0629Un tânăr din Bengeşti Ciocadia, stabilit de mai mulţi ani în Austria, a fost ieri, de Bobotează, personajul principal al întregii slujbe de sfinţire a apei. Bogdan Geană a venit tocmai de la Gratz pentru a petrece în familie sărbătorile de iarnă, neuitând că acum vreo patru ani a mai sărit în apele Gilortului pentru a scoate crucea pentru care ieri doar el s-a aruncat în apa pe care Maria Lătăreţu a făcut-o celebră în toată lumea.

Tinerii care în anii trecuţi au sărit şi ei după cruce au preferat ieri să stea departe de apa care avea ţurţuri la mal, localnicii spunând că în lipsa unei ambulanţe nici Bogdan nu ar fi trebuit să se arunce după cruce. Şi totuşi, „austriacul” a făcut gestul pentru care tot satul s-a strâns pe malul Gilortului după slujba ţinută de preotul parohiei la biserica din Bălceşti. Cu hainele ude pe el, acesta a declarat că era mai cald în apă şi că nu se pune problema să răcească. Din contră, Bogdan speră să îi meargă bine după întâmplarea de ieri, aşa cum au evoluat lucrurile şi după ce a scos crucea din apă în urmă cu patru ani.

bscap0621De altfel, chiar preotul satului i-a urat multă sănătate şi l-a asigurat de faptul că va avea un an mai bun pentru gestul său. „În fiecare an credincioşii din parohia noastră vin la biserică pentru a lua parte la slujba acestui mare praznic, iar apoi vin aici, la apa pe care şi Maria Lătăreţu a cântat-o în cântecele sale, acesta fiind satul său natal.

De la această apă să luăm pildă că odată sfinţită nu se strică. Să luăm pildă şi să rămânem ca ea. Apa aceasta poate fi dulce pentru cei care sunt buni la suflet şi amară pentru cei care au sufletele pline de ură şi duşmănie. Băiatul care a prins crucea a primit de la noi 50 de lei şi, cu siguranţă, va fi ferit de boli tot restul anului”, le-a spus preotul jurnaliştilor care au fost prezenţi la faţa locului. După ce crucea a fost scoasă din apă, toată suflarea satului Bălceşti a primit apă sfinţită, localnicii fiind extrem de miraţi de proprietăţile lichidului cu care plecau acasă. „Pare o apă obişnuită, luată din râul din care beau şi animalele, dar apa luată azi rezistă fără probleme chiar şi ani de zile. Eu am luat o găleată pentru că vreau să stropesc şi animalele şi grădina cu ea pentru că e apă sfinţită şi ne ajută în gospodărie”, a spus unul dintre localnici.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here