Şpagă pentru păşunat – Cu oile pe moşiile altora

414

19418794Câteva turme de oi constituie mărul discordiei între ciobanii care le au în grijă şi proprietarii terenurilor păşunate.

Pe de-o parte, „bacii” susţin că au recompensat câţiva oameni pentru a fi lăsaţi să-şi pască oile pe proprietăţile lor. Pe de altă parte, câteva persoane s-au supărat foarte tare pe motiv că oile au păscut şi pe locurile deţinute de ei şi nu au primit nimic de la nimeni. Nemulţumiţi, proprietarii au mers la primărie, reclamând fapta şi cerând ajutor autorităţilor locale.

Să fii cioban nu-i uşor. Pe lângă intemperiile naturii pe care le întâmpină aceşti oameni, ei trebuie să se descurce şi să facă rost de păşuni pentru oi. Problemele apar atunci când oile mai „sar gardul” şi unde nu trebuie. Aşa s-a întâmplat şi la Câmpu Mare, unde câteva turme de oi pasc iarba unor oameni cărora nu li s-a oferit nimic pentru a le permite ciobanilor să-şi păşuneze oile pe terenurile lor. Revoltaţi, proprietarii s-au deplasat la sediul primărie şi au cerut ajutorul autorităţilor locale.
Aurelian Cotîrlău: „Problema este într-adevăr complicată”
Zilele trecute, câteva persoane au ajuns la Primăria Scoarţa, cea pe rază căreia se află terenurile cu pricina, reclamând abuzul făcut de ciobani, cerând, în acelaşi timp, să se ia măsuri împotriva acestora. Situaţia este foarte greu de rezolvat. Cetăţenii, având titluri de proprietate, trebuie să-şi asigure paza terenurilor. Astfel, din start primăria nu mai are nici un drept asupra proprietăţilor private. Totuşi, autorităţile locale nu sunt de acord cu abuzurile ciobanilor. „Problema este într-adevăr complicată. Unii s-au „mânjit” cu ciobanii, adică au primit de la ei ceva produse, poate chiar bani, iar alţii, care nu au luat nimic s-au revoltat. Noi le-am spus să facă o plângere scrisă şi să meargă cu ea la poliţie sau la instanţele de judecată. Fiind vorba despre proprietăţi private, nu este de competenţa noastră să rezolvăm conflictul. Acolo lucrurile sunt mai încâlcite decât par, deoarece Asociaţia Pomicolă Bobu încă mai figurează ca proprietar în Câmpu Mare şi ciobanii au stâna amplasată pe proprietatea Asociaţiei. Între timp s-au emis titluri şi pentru câţiva cetăţeni, apărând o dublură de proprietate. De aceea noi am chemat la primărie reprezentanţii Asociaţiei să rezolvăm problema, însă aceştia se lasă aşteptaţi, în continuare”, a declarat Aurelian Cotîrlău, primarul Comunei Scoarţa.
Soluţii ar exista
Totodată, primarul Aurelian Cotîrlău susţine că „soluţii s-ar găsi, dar nu prea sunt acceptate. Spre exemplu, am putea să le cerem ciobanilor să încheie un contract de arendă cu proprietarii şi chiar ne gândim să băgăm în Consiliu Local propunerea de dare în arendă a terenurilor. Însă această soluţie nu le cade bine celor din urmă, deoarece, astfel, aceştia ar pierde subvenţiile de la APIA, subvenţii care le-ar reveni apoi ciobanilor”. De asemenea, poate dacă ciobanii ar fi „atenţi” cu toţi proprietarii, atunci nu ar mai exista nicio nemulţumire. Prezenţa celor câteva mii de oi pe păşunile din Câmpu Mare nu este o noutate. „Este vorba de ciobani care vin cu turmele acolo de câţiva ani. S-au format nişte legături între ei şi oamenii locului. De aceea, eu cred că timpul le va rezolva pe toate”, a conchis primarul Comunei Scoarţa.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here