Şcoala din Vădeni, motiv de discordie între autorităţi

404

scoala nr 7 (3)Baza conflictului care a izbucnit în urmă cu mai multe săptămâni între Primăria Municipiului Târgu-Jiu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj este Şcoala Generală Nr. 7 din cartierul Vădeni din municipiu.

Aceasta, conform HG 1618/2009 privind finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, finanţate din bugetele locale, pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar pentru anul 2010, va fi comasată cu Şcoala Generală Nr. 2 „Ecaterina Teodoroiu” în urma unei decizii luate de IŞJ Gorj. Unitatea şcolară Nr. 7 este singura din Târgu-Jiu care se va închide din cauza numărul mic de elevi. „La aceasta învaţă un număr total de 192 de elevi, din care 82 la clasele I-IV şi 112 la V-VIII. Normativul minim e de 200 de copii, însă chiar dacă s-ar îndeplini numărul de elevi, structura clasei nu are elevii înscrişi conform legii ca şi număr”, ne-a declarat Constantin Fârţă, directorul Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

Acesta a mai adăugat faptul că reprezentanţii autorităţilor locale şi-au susţinut poziţia în cadrul discuţiilor avute cu conducerea IŞJ Gorj. „Am adus argumentele noastre cu privire la copiii care locuiesc în apropierea actualei şcoli şi cărora li se va îngreuna situaţia prin această comasare. Ei vor fi nevoiţi să parcurgă doi kilometri de la Şcoala Nr. 7 şi Şcoala Nr. 2”, a mai spus Fârţă.
Nu există microbuze
Când vine vorba totuşi de transport, Direcţia de Patrimoniu nu se mai avântă în aceste decizii. scoala nr 7„Asigurarea transportului copiilor care vor învăţa la Şcoala Nr. 2 nu face obiectivul dotării noastre. Ei se vor deplasa cu mijloacele de transport în comun”. Curtea şcolii de la Vădeni este imensă, având 9.700 de metri pătraţi, iar sălile de clasă ale unităţii de învăţământ cumulează 7.776 de metri pătraţi. Şi aceasta ar fi o problemă, deoarece din acest punct de vedere spaţiul este mai mare la Şcoala Nr. 7 decât la „Ecaterina Teodoroiu”. „Baza materială de la Şcoala Nr. 2 nu este atât de spaţioasă, însă acolo învaţă în prezent aproape 700 de elevi”, a mai menţionat Fârţă.
Prin această comasare, vor fi avantajaţi membrii Poliţiei Comunitare Târgu-Jiu care, se vor muta cu activitatea la Liceul Auto. „Spaţiul unde lucrează cei de la Poliţia Comunitară este mic în comparaţie cu numărul lor şi a activităţilor desfăşurate. Totuşi, decizia nu a fost încă luată, rămânând în stadiul de discuţie”, ne-a spus Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
Primăria este nemulţumită de mutarea elevilor de la Şcoala Nr. 7 deoarece în ultimii doi ani, municipalitatea a făcut mai multe investiţii acolo. „Am cheltuit mai mult de două miliarde de lei vechi pentru amenajarea de grupuri sociale, a unor săli de clasă anexe, precum şi pentru reabilitarea acoperişului”, a mai adăugat şeful Direcţiei de Patrimoniu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here