80 de persoane reținute după percheziții

476

În urma celor 238 de percheziții efectuate, miercuri, de procurorii DIICOT în București și pe raza a 28 de județe, printre care și Gorjul, au fost reținute 80 de persoane. Cercetările sunt efectuate în 20 de dosare penale. Descinderi s-au făcut la o singură locație din județul Gorj.
Cele mai multe percheziții, 33, au fost efectuate în județul Timiș, la traficanţi de cannabis, care ar fi aprovizionat studenţi la Medicină şi Drept. Furnizorii ar fi tineri din Târgu-Jiu, stabiliți în Timişoara. ”Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara au efectuat 36 de percheziții domiciliare, dintre care 33 în judeţul Timiș și trei în judeţul Caraș-Severin, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic internațional de droguri de risc, trafic de droguri de risc și de mare risc, deținere de droguri de risc pentru consum propriu. S-a reținut faptul că, la începutul anului 2017, în mediul universitar din municipiul Timişoara s-a constituit un grup infracțional organizat, având ca obiectiv derularea de activități infracționale pe linia traficului cu droguri de risc și de mare risc: cannabis, rezină de cannabis, comprimate ecstasy, timbre LSD. Nucleul de bază al grupării a fost constituit din nouă suspecți originari din Târgu-Jiu, care și-au dezvoltat activitatea de furnizare de droguri în special în rândul studenților Facultăților de Medicină și Drept”, susțin procurorii DIICOT.
Perchezițiile au fost făcute în cadrul operațiunii ”Ziua Z”. „În cadrul operatiunii ZIUA Z , sub coordonarea Structurii Centrale a DIICOT, procurorii din cadrul direcției au declanșat o amplă acțiune de combatere a fenomenului infracțional organizat, care se derulează concomitent pe teritoriul a 28 de județe şi a municipiului Bucureşti, fiind efectuate un număr de 238 de percheziții domiciliare, ce vizează nu mai puțin de 227 de suspecți. Acțiunile concertate ale procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism declanşate astăzi la nivel național sunt rezultatul activităților investigative derulate în 20 de cauze penale instrumentate de către 14 structuri teritoriale ale DIICOT şi Structura Centrală, ce vizează destructurarea mai multor grupări infracționale implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizată ce intră în competența direcției, respectiv trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, criminalitate informatică, evaziune fiscală, contrabandă precum şi infractiuni cu violenţă, santaj, lipsire de libertate in mod ilegal si tentativă de omor. Acţiunea este efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, inspectoratelor de poliție județene, luptători ai structurilor de intervenții și acțiuni speciale ale Poliției Române şi structurile de intervenţie speciale ale Jandarmerie Romane”, anunță DIICOT. Aproximativ 300 de persoane au fost audiate.
Județele în care s-au făcut percheziții sunt Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Galați, Brăila, Vrancea, Covasna, Brașov, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caraș, Hunedoara, Timișoara, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj și Bistrița Năsăud. Surse judiciare au anunțat că printre cei vizaţi sunt şi membri ai clanului Ghenosu. În cazul liderului clanului şi al altei persoane procurorii vor cere arestarea în lipsă. Surse judiciare susțin că anchetatorii au ridicat de la percheziţii 19500 de euro, 34.655 de lei, șase autoturisme, 21 de laptopuri, două tablete şi 70 de smartphone-uri.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here