38 de gorjeni s-au ales cu infecţii intraspitaliceşti

590

Infecţiile nosocomiale, sau intraspitaliceşti, nu au ocolit nici pacienţii din judeţul nostru. Cu toate acestea, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, lunar s-au raportat sub zece cazuri în Gorj, astfel că de la începutul anului au fost înregistrate doar 38 de cazuri. Spitalele se pare că s-au pregătit corespunzător pentru eradicarea infecţiilor nosocomiale, astfel că la ora actuală toţi managerii susţin că unităţile pe care le conduc nu au probleme în această privinţă.

Infecţiile nosocomiale reprezintă infecţii dobândite în spital în urma unor manevre de investigaţie, a unor manevre terapeutice sau din cauza mediului spitalicesc. Termenul de infecţie nosocomială derivă din cuvântul nosocomea care în greaca veche semnifică locul unde sunt adunaţi şi îngrijiţi cei suferinzi, iar în greaca modernă, prin nosocomeion se defineşte spitalul. La nivelul judeţului Gorj, din statistica DSP rezultă că 38 de persoane s-au ales cu infecţii din spital. „38 de cazuri în acest an, din care opt în ianuarie, patru în februarie, patru în martie şi tot patru în aprilie; doi cazuri în mai, zero în iunie, cinci în iulie şi tot cinci în august, un caz în septembrie şi cinci cazuri în octombrie. Acestea au fost confirmate la spitalele Târgu-Jiu, Novaci, Târgu-Cărbuneşti şi Dobriţa, în secţii precum: Neonatologie, Pediatrie, Boli Infecţioase şi Pneumologie – la Spitalul Dobriţa”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Reprezentanţii DSP Gorj spun că în spitalele unde s-au depistat infecţii nosocomiale s-a impus remedierea problemei.

Cu ochii pe infecţiile nosocomiale
La ora actuală managerii spitalelor din judeţul nostru spun că nu au probleme privind aceste infecţii. „Noi nu avem probleme cu infecţiile nosocomiale. Luăm în permanenţă măsuri în acest sens; utilizăm substanţe dezinfectante avizate de minister şi avem desemnate două asistente pe epidemiologie care se ocupă de monitorizarea situaţiei”, a precizat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Emil Grigore, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci confirmă că şi la unitatea sanitară novăceană s-au luat măsuri pentru eradicarea infecţiilor nosocomiale, problema fiind deja rezolvată.

Costuri mari pentru spitale
Costurile pe care le suportă spitalele pentru a nu le permite bacteriilor şi streptococilor să se dezvolte în voie sunt destul de consistente şi vizează în primul rând achiziţionarea de materiale şi soluţii dezinfectante, de sterilizare şi de igienă. Deşi infecţiile nosocomiale sunt o problemă a tuturor spitalelor din ţară, Ministerul Sănătăţii nu are un program de prevenire şi combatere a acestora. La ora actuală, niciun spital din judeţ nu beneficiază de programe naţionale pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale. Fiecare unitate în parte trebuie să aloce bani din bugetul propriu pentru a ţine sub control situaţia.

Infecţiile din spital, subraportate
Potrivit medicilor, infecţiile nosocomiale sunt cel mai frecvent provocate de germeni care sunt rezistenţi la antibiotice. Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru România, Victor Olsavszky, a declarat săptămâna trecută că în România se poate vorbi despre un slab control al infecţiilor nosocomiale. Cazurile de infecţii din spital (nosocomiale) sunt subraportate în România, pentru că este imposibil ca la nivel naţional ponderea lor să fie de 1%, iar la nivelul Uniunii Europene, între 5-15%.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.