214 gorjeni muşcaţi de căpuşe de la începutul lunii mai

327

dspDe la începutul acestei luni şi până în prezent, 241 de gorjeni s-au prezentat la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Niciunul dintre aceşti pacienţi nu a avut probleme. În schimb, două dintre cazurile înregistrate în luna aprilie au necesitat internare, simţindu-se destul de rău; deocamdată se aşteaptă rezultatul analizelor acestora, pentru a se şti exact dacă este vorba despre Boala Lyme.

 

Cazurile persoanelor muşcate de căpuşe continuă să crească şi la nivelul judeţului nostru. În doar trei săptămâni, la Spitalul Judeţean au ajuns peste 200 de pacienţi cu această problemă. „De la începutul acestei luni şi până în prezent am avut 241 cazuri de persoane muşcate de căpuşe. Din acestea, 101 au fost la cabinet şi 113 la camera de gardă. Nu a fost niciun caz grav”, confirmă Narcis Mărgineanu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Doi gorjeni în stare gravă din cauza căpuşelor

Deşi încă nu s-a confirmat Boala Lyme în cazul pacienţilor ajunşi la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, două persoane au avut probleme din cauza căpuşelor. „În aprilie au fost două cazuri mai grave, bolnavii fiind internaţi; acum se aşteaptă rezultatele analizelor, pentru a vedea dacă este vorba despre Boala Lyme”, a declarat Narcis Mărgineanu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Este foarte important ca persoanele muşcate de căpuşe să se adreseze medicilor, astfel se supun unor riscuri destul de mari. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj atrag atenţia populaţiei asupra urmărilor grave pe care le poate avea muşcătura de căpuşă. „Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă dacă nu este tratată corespunzător. Este o boală care necesită tratament îndelungat, nefiind obligatorie internarea. Boala Lyme, cum este denumită boala dată de muşcătura de căpuşă, evoluează în mai multe stadii, stadiul iniţial este cu eritem local şi după aceea este migrator. Pot să apară complicaţii în timp, iar dacă nu se tratează poate duce chiar la decesul persoanei respective”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj. Specialiştii recomandă persoanelor care stau un timp îndelungat în zone cu iarbă înaltă să poarte pantaloni lungi, şosete şi bluze cu mâneca lungă. În cazul în care au fost muşcaţi de căpuşă, ar fi bine să se prezinte la medic.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here