19 ani, în aşteptarea identităţii! – Test ADN pentru Aleksandra Julia Panczyk

495

Luptă din răsputeri să-şi afle identitatea. Şi speră ca în următoarele 10 zile să fie şi ea pe lista cetăţenilor din România. Chiar dacă are 19 ani, nu există. Nu pentru autorităţi. Alksandra Julia Panczyk a fost săptămâna aceasta la Bucureşti împreună cu cel care se presupune că i-ar fi dat viaţă. După lungi demersuri, le-au fost recoltate probe pentru testul ADN. Iar în 10 zile trebuie să primească rezultatul. Speră să fie unul îmbucurător, să se stabilească că cel care a crescut-o şi căruia îi zice tată, să fie şi cel care i-a dat viaţa. Dacă nu se dovedeşte asta în urma testului ADN, Aleksandra va rămâne toata viaţa fără identitate. Asta pentru că a fost născută în Germania, iar mama ei, o femeie de origine poloneză, nu ar fi dat, la naşterea fetei, numele real.

Are 19 ani. Vrea să-şi întemeieze o familie şi să facă un copil, dar ea însăşi nu există. Nu pentru parinţii ei, nici pentru autorităţile române şi nici pentru vreun alt stat din lume. Aleksandra Julia Panczyk şi-a pierdut copilăria şi adolescenţa încercând să afle cine este şi de unde vine. Totul din vina celei care i-a dat viaţă. La doua luni după ce a născut-o într-o clinică din Germania, mama ei, de origine poloneză, a lăsat-o în grija tatălui şi a fugit, fără să îi facă certificat de naştere sau să treacă în rubrica actului de la spital vreun nume în dreptul tatălui. Cel care pretinde că i-a dat viaţă a venit cu fata în Târgu Jiu, locul lui natal, şi a crescut-o până la 18 ani, când Aleksandra s-a îndrăgostit şi s-a mutat la prietenul ei. De atunci, fata îşi caută o identitate.

A făcut şcoală degeaba
A vrut să facă o şcoală, pentru viitor. Sprijinită de Ministerul Educaţiei a reuşit să se înscrie şi să urmeze cursurile inclusiv ale unui liceu. Însă când a trebuit să se înscrie pentru a susţine examenul de bacalaureat, a dat de-un „hop”. Acelaşi care i-a marcat întreaga existenţă. Nu avea acte de identitate. A renunţat la şcoală după ce a aflat, terminând doar 11 clase. Niciun serviciu nu şi-a putut găsi, din acelaşi motiv. Nu are acte. „Am avut nevoie şi de spitalizare, de medicamente, dar nu m-a băgat nimeni în seamă. Sunt a nimănui. Mama e vinovată pentru tot”, povestea Aleksandra.

Donaţie de la Prefectura Gorj pentru testul ADN
După ce a primit sprijinul Prefecturii Gorj, Aleksandra împreună cu tatăl ei a mers la Bucureşti pentru testul ADN. Însă şi pentru asta au avut probleme. Testul a costat 2 700 de lei, bani prea mulţi pentru familia lor. Aşa că prefectul Claudiu Radu Teodorescu le-a sărit în ajutor pentru a strânge banii necesari. „În urma unui memoriu, toate instituţiile deconcentrate au strâns bani pentru a o ajuta pe Aleksandra să îşi afle identitatea”, a declarat Prefectul de Gorj. Şi, într-un final, tânăra a ajuns la Bucureşti. În această săptămână au făcut testul, iar în 10 zile vor primi rezultatul. „Marţi am venit de la Bucureşti. Am fost cu tatăl meu să facem testul ADN. Ne-au luat probe de salivă, iar peste 10 zile vom primi rezultatul. Am mari emoţii”, a spus tânăra fără identitate.

Îşi ia viaţa de la capăt
Speră ca rezultatele testul să arate că cel care a crescut-o îi este şi tată. Altfel, va rămâne toată viaţa fără identitate, doar cu un act eliberat de Clinica din Germania unde sunt trecute numele ei şi data naşterii. “Nu ştiu ce fac dacă se demonstrează că nu e tatăl meu. Pe mama nu am cum s-o găsesc, mai ales că e posibil să fii lăsat nume false la internarea în spital. O să rămân toată viaţa aşa, a nimănui”, spune Aleksandra. Însă îşi păstrează şi optimismul. “Mi-am găsit de lucru la un centru comercial din Târgu-Jiu, în toamnă vreau să mă înscriu la liceu pentru a termina şcoala, chiar dacă trebuie să încep iar din clasa a IX-a. Cum fac actele, mă pot angaja, mă pot înscrie la liceu”, a declarat încrezătoare tânăra fără identitate. În cele 10 zile, timp în care aşteaptă rezultatul testului AND, Aleksandra se roagă ca măcar acum după 19 ani, să fie şi ea cetăţean cu drepturi, ca fiecare om.
Ana Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here