16 vârstnici târgujieni primesc îngrijiri la domiciliu prin Centrul Magnolia

614

Direcția Publică de Protecție Socială (DPPS) Târgu- Jiu, prin Centrul Magnolia, oferă asistență la domiciliu pentru persoanele vârstnice singure sau cu probleme de sănătate care au nevoie de ajutor.

Decizia de oferire a asistenței a fost luată în urmă cu câțiva ani, însă, din păcate, nu a fost suficient promovată, astfel că vârstnicii din Târgu-Jiu ori rudele acestora nu știu că pot solicita la DPPS acest tip de serviciu, oferit în mod gratuit.
Echipa de specialiști este formată din: asistent social, psiholog, asistent medical comunitar și îngrijitor la domiciliu, oferă servicii de asistență și suport, informare și consiliere psihologică, ajutor la prepararea hranei, hrănirea beneficiarului, însoțirea acestuia pentru rezolvarea problemelor la diferite instituții, ajutor la efectuarea de cumpărături, dar și însoțirea la medicul de familie în caz de nevoie. De asemenea, vârstnicii mai pot beneficia de ședințe de recuperare pentru diferite afecțiuni, oferite de studenții Facultății de Științe Medicale și Comportamentale.
Pentru a beneficia de îngrijire la domiciliu, persoanele vârstnice trebuie să îndeplinească mai multe condiții: nu au familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta prin act juridic cu clauză de întreținere; nu realizează venituri proprii sau nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare; nu se pot gospodări singure sau au nevoie de îngrijire specializată; din cauza bolii ori stării fizice sau psihice nu pot să-și asigure nevoile socio-medicale; solicitantul nu trebuie să fie încadrat în gradul I de handicap, cu asistent personal; familia nu poate să-i acorde îngrijirea de care are nevoie; nu suferă de boli contagioase sau psihice.
,,Oferim în mod gratuit acest tip de serviciu. Angajații noștri au legitimații de serviciu deci vârstnicii nu trebuie să se sperie. Echipa poate asigura servicii de cumpărături, plată a facturilor, însoțirea la medic și chiar un minim de igienă al bolnavului/vârstnicului. La ora actuală avem 16 persoane în evidență care au parte de serviciile noastre”, a declarat Alina Toader, directorul DPPS Târgu-Jiu.
Actele necesare înscrierii în Centrul Magnolia pentru asistența la domiciliu sunt: copie CI/BI beneficiar; cupon de pensie – copie; acte medicale de la medicul de familie cu diagnosticele medicale și recomandarea îngrijiri la domiciliu, aviz de la medicul psihiatru că nu este diagnosticat cu demență, Alzheimer sau alte boli de natură psihică; declarația pe proprie răspundere că nu are bunuri de valoare în casă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here