16 martie, termen pentru depunerea Declaraţiei Unice

1211

Potrivit noului Cod Fiscal, veniturile obținute din criptomonede de către persoanele fizice se vor impozita, de la 1 ianuarie 2020.

Astfel, declaraţia fiscală unică va suferi mici modificări pentru a include și veniturile din tranzacționarea criptomonedelor. Termenul de depunere a declarației unice este 16 martie, ora 14.00. Sumele obținute în criptomonedă vor trebui trecute în declarația unică numai în cazul în care banii sunt convertiți în lei ori valută sau sunt folosiți la achiziționarea diverselor bunuri sau servicii. Noul Cod fiscal prevede că dacă o persoană fizică obține venituri de peste 6.000 de lei pe an din criptomonede trebuie să plătească la stat un impozit pe venit de 10%. În cazul în care într-un an o persoană fizică câștigă într-un an echivalentul a 12 salarii minime brute, vor trebui să plătească și CASS, adică 10%.
Important de menționat este și faptul că cei care au un câștig de sub 200 de lei la fiecare tranzacție cu criptomonede și nu mai mult de 600 pe an în total, nu sunt obligați să declare sumele în declarația unică.„Suntem în al treilea an de declarare a veniturilor prin prisma unui formular consolidat care a suferit de-a lungul acestor ani modificări mai mult de format. Va suferi modificări şi, în curând, veniturile din tranzacționarea criptomonedelor vor trebui declarate prin prisma acestui formular. Restul modificărilor sunt mai mult de formă, nimic material. Ce vreau să rețineți vizavi de declarația unică este că termenul de depunere a formularului este 16 martie 2020. Nu avem nicio informație cu privire la prelungirea termenului aşa cum s-a întâmplat în anii precedenți. Data de 16 martie 2020 este şi termen de plată a impozitului pe venit pentru anul 2019 şi a contribuției sociale de sănătate sau a contribuției la pensie pentru anul 2019. De vreo doi ani nu mai avem decizie de impunere. Deci vă rog frumos nu așteptați deciziile prin poștă pentru că nu o să vină”, a explicat, pentru presa naţională, Corina Mîndoiu, Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit şi Contribuții Sociale, EY România.Trebuie declarate veniturile obținute din străinătate și anume: venituri din chirii, din dividende, din vânzarea de titluri de valoare, venituri din dobânzi, din activități independente, venituri de membru în conducerea unei companii, chiar dacă anumite din aceste venituri au fost impozitate la sursă. Din veniturile realizate în România, cele ce trebuie declarate sunt veniturile din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, chirii. Nu însă și dobânzi și dividende cu sursă din România pentru care impozitul se reține la sursă.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here