Ziua Mondială a Educaţiei, marcată prin proteste

368

Picture 016În mod normal, Ziua Mondială a Educaţiei ar trebui să fie un prilej de sărbătoare pentru dascălii din toată lumea. Sărbătorită în fiecare an în data de 5 octombrie, ziua de ieri a fost marcată prin proteste, nu numai în Gorj, ci în toată ţara.

Sindicaliştii gorjeni au mers ieri la IŞJ Gorj, la sediile mai multor partide politice şi la Prefectură pentru a înainta petiţii legate de doleanţele dascălilor.

Dascălii gorjeni au sărbătorit ieri Ziua Mondială a Educaţiei prin proteste. Mai precis, o delegaţie formată din 10 sindicalişti a mers ieri să depună petiţii legate de nemulţumirile colegilor lor din învăţământ. Reprezentanţii dascălilor au început cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, unde s-au întâlnit cu inspectorul general Justin Paralescu. Liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Târgu-Jiu, Florinela Ponta, a precizat care sunt principalele nemulţumiri ale dascălilor şi ce schimbări ar trebui făcute în sistemul de învăţământ gorjean: “În primul rând 6% din PIB care este legal acordat şi care de fapt nu se va acorda. Legea aceasta se aplică numai pe articole, deci e clar că este o lege strâmb făcută pentru că făcută în februarie anul acesta acum e nefuncţională. Foarte multe drepturi din această lege nu ne sunt acordate iar acest 6% din PIB afectează şi profesorii şi elevii, în egală măsură. Ne nemulţumeşte şi desfiinţarea şcolilor; nu se poate ca elevii de I-IV să fie nevoiţi să facă naveta în fiecare zi pentru a merge la şcoală. Am avut şi o listă de propuneri, pentru că orice protest trebuie să fie însoţit şi de propuneri: creşterea respectului faţă de învăţământ, acordarea a 6% din PIB, renegocierea contractului de muncă, să se organizeze în aşa fel încât elevii să fie mai puţin navetişti; de asemenea, să se deconteze naveta colegilor noştri”, a explicat Florinela Ponta. Inspectorul Picture 047general Justin Paralescu s-a declarat de acord în mare parte cu cerinţele profesorilor, dar a ţinut să precizeze că nu toate plângerile acestora sunt întemeiate şi că adevărul se află undeva la mijloc: “Cred că ceea ce-şi doresc sindicatele ne dorim şi noi în egală măsură. Marea problemă este să ne recâştigăm statutul în societate. Dumnealor aveau o nemulţumire legată de repartizarea PIB-ului; cred că aceasta a fost principala revendicare şi sunt cu totul de acord din acest punct de vedere dar şi eu le-am atras atenţia că respectul societăţii se câştigă prin activitatea noastră de zi cu zi, nu numai prin salarii. Mai sunt nemulţumiri legate de abandonul şcolar şi se mai punea problema numirilor politice în funcţii de conducere. În primul rând, consider că nu s-au făcut astfel de numiri politice şi în al doilea rând, consider că aici nu este problema sindicatelor. Noi răspundem pentru directorii pe care-i numim”, le-a răspuns Justin Paralescu sindicaliştilor.

Promisiuni din partea partidelor politice

De la ÎŞJ Gorj, reprezentanţii dascălilor au trecut pe la partidele politice, mai mult sau mai puţin interesate să le asculte doleanţele. Astfel, la PSD şi PDL, sindicaliştii au fost primiţi de Ciprian Florescu, respectiv Dan Vâlceanu, purtătorii de cuvânt ale celor două partide politice, aceştia asigurându-i pe dascăli că cerinţele lor vor fi analizate şi că se va încerca rezolvarea problemelor cu care se confruntă învăţământul gorjean. Spre nemulţumirea delegaţiei dascălilor, nu la fel au stat lucrurile în cazul vizitelor la sediile PC şi PNL, care nu au avut nici un membru din conducerea organizaţiilor la sediu pentru ai primii pe dascăli: “Noi nu am făcut niciodată această formă de protest şi chiar dacă am face anual de Ziua Învăţământului, nu ar fi fost foarte greu să ne aştepte cineva, mai ales că am luat legătura cu toată lumea. Personal mă nemulţumeşte că la PNL şi la PC nu ne-a aşteptam nimeni care să fie din conducere. Cei de la PSD şi PDL ne-au primit şi ne-au promis că vor duce mai departe cuvântul nostru”, a declarat Florinela Ponta. Delegaţia formată din reprezentanţi ai celor sindicate afiliate FSLI, Sindicatul Liber din Învăţământ Târgu-Jiu şi Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, a trecut şi pe la Prefectură, unde au fost primiţi de prefectul Liviu Andrei, acesta promiţându-le dascălilor că solicitările lor vor fi trimise la Guvernul României, Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru a fi analizate şi remediate în măsura în care acest lucru este posibil.

Dascălii ameninţă că vor ieşi în stradă

Sindicaliştii speră că vor reuşi să-şi rezolve problemele pe cale paşnică însă dacă acest lucru nu va fi posibil, nu exclud ideea de a recurge la proteste: “Speranţele noastre sunt puse în reprezentanţii partidelor politice, reprezentanţii partidelor aflate la guvernare, dumnealor sunt cei care votează legile, dumnealor sunt cei care iau hotărârile şi este normal să ne legăm de orice speranţă care se întrevede pentru învăţământ. În vederea susţinerii acestor revendicări am strâns semnături de la toate cadrele didactice, toţi membrii de sindicat, urmând să apară şi metodologiile de aplicare a legii educaţiei în următoarele zile, după care la nivel de federaţie vom stabili ce acţiuni vom întreprinde. Din păcate, întotdeauna toamna sau Ziua Educaţiei i-a găsit pe dascăli în stradă cu acţiuni de protest. Sperăm că vom găsi totuşi înţelegere şi că vom rezolva problemele pe cale paşnică. Dacă va fi nevoie, vom ieşi şi în stradă”, a spus Constantin Huică, liderul USLÎ Gorj.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here