Ziua Europei, Ziua Independenței de Stat și Ziua Victoriei Națiunilor Unite, marcate la Târgu-Jiu

696

Ca de fiecare dată, ziua de 9 mai este sărbătorită cu fast la Târgu-Jiu. Și în acest an, autoritățile au pregătit un program de manifestări pentru a marca  așa cum se cuvine Ziua Europei, Ziua Independenței de Stat și Ziua Victoriei Națiunilor Unite. În ciuda ploii, oficialitățile au transmis gorjenilor mesajele instituțiilor pe care le reprezintă. Evenimentul s-a încheiat cu depunere de coroane și defilarea Gărzii de onoare.

Data de 9 mai are o însemnătate deosebită. În această zi, an de an, sărbătorim Ziua Europei, Ziua Independenței de Stat și Ziua Victoriei Națiunilor Unite. Ieri, în Piața Prefecturii Gorj, manifestările dedicate triplei sărbători au debutat încă de la primele ore. Mesajul Guvernului a fost rostit de către prefectul Gheorghe Paraschivu, care, la finalul discursului, a ținut să transmită și urările personale: “Din partea mea și a Instituției Prefectului urez tuturor românilor și tuturor europenilor, sănătate, fericire și un călduros La mulți ani!”.
ziua europeiMesajul Instituției Prefectului Gorj a fost transmis de către subprefectul Sorin Arjoca. „În momentul în care România și-a proclamat independența de stat s-a marcat un punct deosebit de important în dezvoltarea țării ca stat unitar modern, însă toate acestea s-au făcut prin luptă. Astăzi se cuvine să le arătăm recunoștința celor care s-au jertfit pentru ca noi astăzi să trăim liberi. Tot astăzi sărbătorim și Ziua Europei. Nu este doar sărbătoarea milioanelor de cetățeni europeni, ci și a celor care împărtășesc valorile democratice și tind spre un viitor cu adevărat european. Este o onoare, un privilegiu și o mare responsabilitate de a transmite astăzi, în calitatea mea de reprezentant al Guvernului în teritoriu, gânduri de respect și considerație celor care au făcut posibile evenimentele sărbătorii de astăzi.”

ziua europei2Cârciumaru: „Suntem un popor care va rămâne independent prin valorile sale”
Primarul Florin Cârciumaru a prezentat semnificația istorică a zilei de 9 mai, precizând că: „Ziua de 9 mai reprezintă pentru români a doua zi din an ca importanță istorică. (…) Dragi târgujieni, de 9 ani aniversăm Ziua Europei ca membri ai Uniunii Europene, însă nu trebuie să uităm niciodată că poporul român a fost scut pentru bătrânul continent în fața marilor imperii. Noi, urmașii celor care s-au jertfit pentru independența obținută în războiul de la 1877, suntem acum cetățeni europeni cu drepturi depline; suntem un popor care va rămâne independent prin valorile sale, prin tradiții și, mai ales prin cultura sa. La mulți ani, Europa!”
Vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Ciprian Florescu a transmis mesajul Consiliului Județean, cu ocazia Zilei Europei: „An de an, data de 9 mai reprezintă o zi de mare însemnătate, deoarece cumulează trei mari momente istorice definitorii pentru construirea societății moderne de astăzi: Ziua Europei, Ziua Independenței de Stat și Ziua Victoriei Națiunilor Unite. Astăzi, România face parte din marea familie a Uniunii Europene, fapt ce ne conferă drepturi și libertăți cetățenești. La Târgu-Jiu, Ziua Europei este marcată și prin evenimentul „Oamenii construiesc Europa”, manifestare ce se desfășoară sub egida Consiliului Județean Gorj prin Centrul Europe Direct.”
Manifestările s-au încheiat cu depunerea de coroane cu flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Piaţa Prefecturii, precum şi cu defilarea Gărzii de Onoare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here