Ziua Europei, Ziua Independenței de Stat și Ziua Victoriei Națiunilor Unite, marcate la Târgu-Jiu

729

9 mai, zi cu triplă semnificaţie pentru naţiunea română, a fost marcată cum se cuvine în municipiul Târgu-Jiu. În cadrul manifestării, ce a avut loc, marți dimineață, în Piața Prefecturii Gorj, au fost celebrate Ziua Independenţei, Ziua Victoriei Naţiunilor Unite şi Ziua Europei. În semn de omagiu adus eroilor neamului au fost depuse coroane de flori din partea Consiliului Judeţean Gorj, Instituţiei Prefectului-Judeţul Gorj, Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, Inspectoratului de Jandarmi “Tudor Vladimirescu” Gorj, Garnizoana Târgu-Jiu. Totodată, au fost susţinute alocutiuni evocatoare de către oficiali ai judeţului. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Data de 9 mai are o însemnătate deosebită pentrui toți românii. În această zi, an de an, sărbătorim Ziua Europei, Ziua Independenței de Stat și Ziua Victoriei Națiunilor Unite. Ieri, în Piața Prefecturii Gorj, manifestările dedicate triplei sărbători au debutat încă de la primele ore. Mesajul Guvernului a fost rostit de către prefectul Ciprian Florescu: “Marcăm astăzi trei momente istorice fundamentale: 140 de ani de când România și-a proclamat independența, Ziua Europei și Ziua Victoriei coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. 9 mai 1877 a reprezentat pasul fundamental în consolidarea României ca stat independent și unitar. Respect pentru determinarea și curajul înaintașilor noștri, care cu gândul la generațiile viitoare au contribuit la crearea statului român modern. Tot astăzi cinstim sacrificiul eroilor, oameni simpli sau de stat, care au sperat într-o lume nouă, vindecată de patima conflictului și au contribuit prin jertfa lor la sfârșitul celei mai însângerate file a istoriei secolului trecut: al Doilea Răbzoi Mondial. Și, nu în ultimul rând, sărbătorim astăzi Ziua Europei, cu încredere în viitorul proiectului european și cu asumarea unui rol constructiv al României în acest proiect”.

Autoritățile locale și județene au susținut alocuțiuni evocatoare. “Ziua Europei este o sărbătoare legată de aspirațiile noastre ca stat; în pas cu celelalte țări membre ne făurim un viitor comun, adăugând propriei identități experiența și valorile comune europene. Pentru că România de astăzi este Europa și Europa de azi este, în bună măsură, și România, la Bruxelles, România este văzută uneori ca o țară cu un pas înapoi. Să trecem împreună peste aceste dificultăți și să încercăm să le fructificăm ca pe niște oportunități și să avem încredere în capacitățile noastre”, a declarat Aurel Popescu, primarul interimar al municipiului Târgu-Jiu.
Ninel Muja, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, a amintit și el importanța acestei zile: “În fiecare an, ziua de 9 mai aduce recunoașterea laolaltă a trei evenimente edificatoare pentru istoria națiunii române. (…) Astăzi se împlinesc 10 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană. În anul 2007 a avut loc un act istoric, pe care ni l-am dorit ca stat: acela de a face parte din sistemul de valori al marii familii europene”.
Manifestările s-au încheiat cu depunerea de coroane cu flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Piaţa Prefecturii, precum şi cu defilarea Gărzii de Onoare.

Seminar de Ziua Europei
Tot ieri, aurotitățile s-au reunit la aceeași masă, participând la Seminarul, “9 mai-Ziua Europei”, dedicat împlinirii a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Evenimentul s-a desfăşurat la Sala Maură a Palatului Administrativ. Organizatori: Centrul Europe Direct Gorj şi Consiliul Judeţean Gorj. Au participat vicepreşedintele CJG, Nicolae Muja, prefectul Județului Gorj, Ciprian Florescu, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor, împreună cu alţi reprezentanţi ai instituţiilor publice subordonate CJG şi deconcentrate din judeţ.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

  1. România nu are de ce sa sărbătorească victoria națiunilor unite in cel de-al doilea război mondial, ci din contra aceasta zi este o zi tristă pt ca România a fost ocupată de armata sovietică care a impus un regim terorist in Romania si anume regimul comunist. Doamna redactor ar trebui sa se mai documenteze inainte sa scrie un articol… in privința liderilor politici, locali sau de la centru, e normal sa sărbătorească ocuparea româniei de comunism, pt ca ei sunt comunisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here