Zeci de sesizări, la Telefonul Copilului! Una, de abuz sexual

868

Pe parcursul anului trecut, mai exact până la data de 31 octombrie, 54 de apeluri au fost primite la Telefonul Copilului din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Majoritatea apelurilor primite la Compartimentul “Telefonul Copilului” 0253/983 din cadrul DGASPC Gorj vizează situaţii de neglijare a copiilor, exploatare economică, patru sesizări de abuz fizic, două apeluri au necesitat informaţii legislative cu privire la situaţia de încredinţare a minorilor în grija unuia dintre părinţi, o sesizare de abuz sexual şi una de exploatare sexuală.

Compartimentul “Telefonul Copilului” 0253/983 din cadrul DGASPC Gorj este disponibil permanent, 24 de ore/zi, şapte zile pe săptămână, inclusiv în perioada sărbătorilor legale, iar apelarea acestuia este gratuită pentru clienţi. Telefonul Copilului primeşte semnalările cu privire la situaţiile de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, asigură consilierea telefonică în aceste situaţii şi intervine prompt în cazurile urgente prin intermediul echipei mobile. Angajaţii acestui compartiment al DGASPC dezvoltă activităţi de informare şi promovare a serviciilor oferite în interesul superior al copiilor expuşi la abuz, neglijare şi exploatare; de asemenea, ei evaluează nevoile imediate ale clientului şi potenţialul de risc privind expunerea copilului la abuz, neglijare şi exploatare şi asigură clienţilor asistenţă şi consiliere pentru depăşirea situaţiilor de criză şi soluţionarea adecvată a cazurilor expuse sau semnalate de către aceştia.
În urma fiecărui apel, angajaţii Compartimentului “Telefonul Copilului” semnalează de îndată cazurile sesizate departamentului de specialitate din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

54 apeluri, în zece luni
În cursul anului 2018, până la sfârșitul lunii octombrie, 54 de sesizări au fost primite la DGASPC Gorj prin Telefonul Copilului; acestea vizau 89 de copii, 30 dintre ei provenind din mediul rural. Au predominat sesizările de neglijare: 30 sesizări ce privesc un număr de 60 copii. S-au mai sesizat cazuri de probleme de comportament al unor adolescenţi (fuga de acasă, acte deviante) şi de altă natură, două sesizări de exploatare economică, patru sesizări de abuz fizic, două apeluri au necesitat informaţii legislative cu privire la situaţia de încredinţare a minorilor în grija unuia dintre părinţi, o sesizare de abuz sexual şi una de exploatare sexuală. S-au mai primit şase sesizări de violenţă în familie şi o sesizare cu privire la un vârstnic aflat în dificultate.
S-au confirmat 15 sesizări din cele 54 primite. Trei copii, care se aflau în situaţie de risc din cauza neglijării, au beneficiat de masură de plasament în regim de urgenţă la asistent maternal profesionist, o mama şi fetiţa ei, victime ale violenţei domestice, au beneficiat de serviciile Centrului de primire în regim de urgenţă pentru mamă şi copil victime ale violenţei domestice Târgu-Jiu, iar pentru restul copiilor s-a intervenit, cu sprijinul autorităţilor locale pentru intervenţie şi monitorizare; patru copii au beneficiat de consiliere psihologică.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here