Vitejii Gorjului – Cavaleri ai ordinului “Mihai Viteazul”

3223

PĂTRĂŞCOIU V. VASILE -Căpitan-
Regimentul 2 Dorobanţi
Născut la 6 noiembrie 1911, în com. Sâmbotin, judeţul Gorj.

Acest brav comandant de batalion a dovedit pe tot timpul războiului pricepere deosebită în conducerea unităţii sale, curaj ieşit din comun şi un înalt spirit de sacrificiu, sfidând moartea cu toată fiinţa sa, în toate momentele grele ale luptei.
MEMORIA DOCUMENTELOR
DIVIZIA 11 INFANTERIE Nr. 12072/28. V.1945
către
CORPUL 6 ARMATĂ – STAT MAJOR
Înaintez raportul special de propunere la decorare cu ordinul “Mihai Viteazul” clasa a III-a cu Spade a căpitanului PĂTRĂŞCOIU V. VASILE din Regimentul 2 Dorobanţi
Am onoarea a propune la decorare cu ordinul “Minai Viteazul” clasa a III-a, cu Spade pe căpitanul PĂTRĂŞCOIU V. VASILE, din acest regiment, pentru următoarele fapte de arme:
La data de 19.04.1945, ora 11, Batalionul II din Regimentul 2 Dorobanţi, comandat de căpitanul Pătrăşcoiu V. Vasile, după ce a executat un marş forţat de 40 km din regiunea Svolsk a înlocuit Batalionul II din Regimentul 27 Infanterie la cota 494 nord-est Trenci, Teplice, care fusese oprit de mai multe ori în faţa localităţii Vel Kolacin, pe care inamicul a apărat-o cu înverşunare, executând chiar contraatacuri cu unităţi de care de luptă.
În aceeaşi zi, comandantul Diviziei 11 Infanterie ordonă ca Regimentul 2 Dorobanţi, cu Batalionul 2 care se afla în faţa satului să atace localitatea pentru a o ocupa până în seară. După o pregătire scurtă de artilerie, Batalionul II/ Regimentul 2 Dorobanţi, execută un atac de front cu o manevră din partea de est a satului, dar la ajungerea dispozitivului pe drumul de care ce iese din Vel Kolacin spre cota 631, a fost oprit de un foc de infanterie şi brandturi, executat atât din sat, cât şi de pe forma de teren de la nord-est de sat.
Cu această ocazie, a căzut eroic locotenentul rezervă TITI VASILE, comandantul Companiei a 5-a, care avea misiunea să traverseze valea şi să manevreze satul dinspre Est spre Vest.
Făcându-se întuneric, iar unităţile batalionului fiind dispersate în urma atacului dat, trebuiau să fie regrupate din nou pe o bază de plecare la atac.
În ziua de 20.04.1945 s-a ordonat un nou atac asupra localităţii Vel Kolacin şi cucerirea ei cu orice preţ. Batalionul II a pornit atacul spre liziera de vest a satului, însă, după 300m de înaintare, a fost oprit de un puternic foc de infanterie şi brandturi; satul Vel Kolacin nu putea fi cucerit decât după cucerirea cotei 631 sau printr-un atac de noapte.
Căpitanul Pătrăşcoiu Vasile, datorită calităţilor sale oastăşeşti superioare, raportează să i se aprobe să execute un atac de noapte asupra localităţii Vel Kolacin, deoarece aprecia că numai aşa dispozitivul de atac se poate deplasa spre obiectiv nevăzut de observatoarele de artilerie şi infanterie.
La ora 2 în noaptea de 23.04.1945, căpitanul Pătrăşcoiu Vasile, după ce a orientat pe toţi comandanţii de companie asupra manevrei şi după ce a vorbit trupei îmbărbătând-o la luptă, a făcut manevra pe la cota 494 spre liziera de est a satului Vel Kolacin.
Cu compania a 7-a, atacând de la est spre vest, căpitanul Pătrăşcoiu Vasile manevrează satul Vel Kolacin pe la sud cu compania a 5-a, în fruntea căreia se găsea, iar compania a 6-a rămâne pe baza de plecare, angajând dreapta, spre a bara un contraatac inamic de la nord-vest către nord-est.
Datorită planului de atac judicios studiat, satul a putut fi cucerit în cel mai scurt timp de către Batalionul 11/ Regimentul 2 Dorobanţi.
Cu această ocazie s-au capturat 9 prizonieri germani, majoritatea subofiţeri SS, 6 mitraliere grele, precum şi un depozit de muniţii de infanterie şi brandturi.
Inamicul a încercat în cursul zilei de 23.04.1945, în repetate rânduri, să reia satul Vel Kolacin, dar nu a reuşit. Batalionul s-a menţinut pe poziţie cu o voinţă unanimă şi îmbărbătat de comandantul său.
După cucerirea localităţii Vel Kolacin de către Batalionul II/ Regimentul 2 Dorobanţi, în ziua de 25.04.1945, s-a hotărât atacul satului Dubniţa cu direcţia generală liziera de sud-est cu scopul de a uşura atacul Batalionului I/ Regimentul 2 Dorobanţi şi Regimentul 3 Dorobanţi spre localitatea Priles.
Inamicul apăra cu înverşunare clădirile şi fabrica Skoda, declanşând un baraj puternic de brandturi şi artilerie, atât de front, cât şi dinspre râul Vag. Batalionul II/Regimentul 2 Dorobanţi de sub comanda viteazului căpitan Pătrăşcoiu Vasile pătrunde în Dubnica unde începe lupta de stradă. Inamicul pus în derută se retrage.
Drapelul român flutură pe prima casă din Dubniţa spre Fabricile Skoda.
Succesul în cucerirea localităţii Dubniţa se datoreşte surprinderii şi avântului cu care soldaţii Bat.II/R.2.D s-au aruncat la atac şi au rezistat tuturor contraatacurilor inamice îmbărbătaţi de comandantul lor.
Inamicul ţinea cu orice preţ să recucerească această localitate care forma cheia sistemului său de apărare din valea râului Vag.
Prin cucerirea acestei localităţi, în ziua de 28.04.1945 s-a putut domina întregul curs al Vagului din dispozitivul Diviziei.
Pentru faptele de arme cu totul excepţionale săvârşite de acest brav ofiţer pe câmpul de luptă, a fost citat prin ordin de zi pe Divizie.
Căpitanul Pătrăşcoiu V. Vasile este un foarte bun ofiţer, dotat cu cele mai alese calităţi militare şi pentru faptele sale de arme merită să fie decorat cu ordinul “Mihai Viteazul” clasa a IlI-a, cu Spade.
COMANDANTUL REGIMENTULUI 2 DOROBANŢI
Colonel
Toma Virgil
DE ACORD,
Comandantul Corpului 6 Armată General de Divizie Gh. Stăvrescu
General de Divizie (R), profesor universitar, veteran de război Constantin Ispas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here