Vasile Fuiorea, noul preşedinte al UAP Gorj

396

vasile fuioreaArtistul plastic Vasile Fuiorea este, de la sfârşitul săptămânii trecute, noul preşedinte al Asociaţiei Gorj a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR). Membrii acestei asociaţii, în cadrul unei şedinţe care s-a desfăşurat la sediul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, au decis care este noua echipă de conducere a UAPR Gorj.

Astfel, Vasile Fuiorea este noul preşedinte, Florin Gheorghiu este vicepreşedinte iar Mihai Ţopescu este membru în Consiliul Director al asociaţiei. Preşedinţia asociaţiei a aparţinut, până de curând, sculptorului Paul Popescu. Acesta, însă, nu a mai fost ales pentru încă un mandat, care durează patru ani.

REP: Sunteţi noul preşedinte al filialei Gorj a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră şi cum vedeţi cei patru ani de mandat?

V.F.: Presupune o activitate de o complexitate majoră, o răspundere mare pentru că trebuie să ai un management foarte bine pus la punct pentru a-ţi putea îndeplini toate dezideratele, nu numai ale tale ci şi a membrilor pe care îi reprezinţi. Eu nu am luat uşor această decizie, dar m-am hotărât să candidez la această funcţie din dorinţa de a face ceva mai mult decât s-a făcut până acum. Vreau să ies în lume cu artiştii plastici, pentru că în ultima perioadă acţiunile au fost uşor cam încremenite. Au fost destul de multe acţiuni, dar pe plan local. Eu îmi propun să accesez şi galerii din România sau spaţii expoziţionale ale altor uniuni, dar şi ieşiri în afara graniţelor României.

REP: Aveţi colaborări şi cu filiale UAP din alte judeţe, s-au materializat expoziţii comune. Veţi continua colaborarea cu ele şi, poate, şi cu altele?

V.F.: Sigur că da. Tot ceea ce a fost bun (asta am şi spus în şedinţă, când mi-am depus candidatura) voi continua, toate relaţiile bune, colaborările cu alte filiale din ţară vor fi pe agenda mea. În plus faţă de asta voi încerca şi alte acţiuni şi alte parteneriate cu asociaţii culturale, muzee şi o ieşire din spaţiul naţional, cu câteva expoziţii de avengură. Până să ieşim din spaţiul naţional ne propunem ca, anul viitor, să organizăm o expoziţie de grup la Parlamentul României, în Sala Brâncuşi, pentru că foarte rar am reuşit să ajungem la Bucureşti cu expoziţii de grup şi ar fi de dorit ca Uniunea Artiştilor Plastici din România să cunoască acţiunile artistice, expoziţionale, ale filialei UAP Gorj.

REP: Faptul că sunteţi filiala din Gorj, de unde s-a născut Brâncuşi, cât înseamnă un punct în plus şi cât o responsabilitate în plus?

V.F.: Înseamnă o responsabilitate enormă. Când vorbeşti de Brâncuşi nu are cum să nu te cutremure plăcut ce a însemnat arta brâncuşiană în arealul universal. Faptul că avem aici la Târgu-Jiu acest complex sculptural, pe noi ne obligă, pe mine, în special, şi cred că şi pe colegii mei, faptul că se întâmplă atâtea evenimente culturale.

Dorina Cioplea

DSC_0258Vasile Fuiorea s-a născut la 11 mai 1972 în localitatea gorjeană Peştişani. În 1991 a aboslvit Liceului de Arte Craiova, secţia pictură, clasa prof. Mihai Trifan, iar în1998 a devenit absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Arte , secţia pictură, clasa prof. Romul Nuţiu. De asemenea, în perioada 2005-2009 , doctorand în artă, domeniul Arte Vizuale, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Arte şi Design, coordonator prof. univ. dr. Ioan Iovan. În 1998 a intrat în învăţământ ca profesor titular, secţia pictură, la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu“ din Târgu-Jiu, ocupând acest post până în anul 2009. În perioada 2005 – 2008 a fost şi profesor asociat la specializarea Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative din cadrul FEFS, de la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ Târgu-Jiu, în 2009 devenind lector universitar la aceeaşi instituţie. Prima expoziţie personală a avut-o în 1996 la Biblioteca de Artă din Timişoara. De-a lungul timpului a expus în mai multe locaţii printre care Timişoara, Târgu-Jiu, Craiova, Deva, Bistriţa, Alba Iulia, Galaţi, Vâlcea, Bucureşti etc. a participat, de asemenea, la mai multe tabere de creaţie din ţară şi din străinătate. În 2006 a primit premiul pentru pictură al Salonului „Sacru în Artă“, UAP Filiala Gorj precum şi premiul Salonului de Toamnă UAP Gorj. Artistul plastic are lucrări în colecţii private şi muzee din România, Belgia, Germania, Luxembourg, Austria şi Japonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here