Această legumă, cunoscută de peste 4 000 de ani, a fost cercetată amănunţit. Pentru proprietăţile ei uimitoare, se foloseste atât în uz intern cât şi extern. Varza curăţă şi vindecă ulcerele. Sucul ei amestecat cu miere ajută la lecuirea răguşelii şi a tusei. Frunzele pisate şi aplicate pe plăgi şi tumori, vindecă. Ajută la vindecarea tremurăturilor nervoase ale membrelor. Badijonarea cu frunzele ei este indicată împotriva gutei. Varza roşie este indicată în tuberculoze şi pleurezii. Pe cale bucală se consumă şi în cazuri de astm. Este unul din cei mai bun antiscorbutici cunoscuţi. Contra guturaielor, cataractelor şi a laringitelor, 500 ml suc limpezit de varză roşie, amestecat cu puţină miere. Sunt puţine remedii atât de simple şi la îndemâna oricui ca acesta.
Varza în terapeutică este la fel de importantă ca „pâinea” în alimentaţie.
Intern ajută în numeroase boli, consumată la diferite preparate culinare sub diferite forme, în bucătăria fără foc. Se utilizează în afecţiuni foarte diverse: gastrice, intestinale, respiratorii, îndeosebi sub forma de suc proaspăt extras.
Ajută în ciroză şi ascită, afecţiunile cele mai diverse, slăbiciune generală, anemie, scorbut (datorită conţinutui ridicat în fier, mangan şi cupru). Este situată şi în rândul antibioticelor, deoarece conţine o substanţă bactericidă, capabilă să reducă anumiţi germeni negativi.
Sucul de varză albă
Sucul de varză conţine feculă verde, albumină vegetală, răşină, extract gămos, extract solubil în apă şi alcool, sulfat nitrat de potasiu, oxizi de fier, sulf (esenţă sulfuroasă), protide, lipide, glucide, minerale, fosfor, calciu, fier, vitamine hidrosolubile (C, Bl, B2, PP), vitamine hiposolubile (provitamina A). Fierberea verzei în apă, cum se obişnuieşte în mod curent şi incorect, distruge armonia ei naturală făcând-o de multe ori indigestă, uneori chiar inacceptabilă. Consumată crudă, niciodată nu face rău.
Binefacerile verzei murate
Varza acră (murată, prin procedee naturale) este deosebit de binefăcătoare, datorită fermentilorei, care ajută în digestia celulozei şi a grăsimilor (o remarcabilă digestibilitate). Fermenţii lactici ai verzei acre sunt dezinfectanţi puternici ai tractului intesti¬nal. Trebuie păstraţi intacţi. De aceea, se recomandă a se consuma crudă (netratată termic), bine scursă, fără a fi spălată sau ţinută în apă.
Înzestrată din belşug cu vitamine şi enzime, varza este antiscorbutică, revitalizantă, reechilibrantă general, de o incontestabilă utilitate pentru perfecta funcţionare a organismului, dacă este consumată nefiartă. Datorită vitaminei A, varza întreţine nutriţia, ţesuturile şi întârzie mult semnele exterioare ale îmbătrânirii organismului. Datorită vitaminei B este considerată un factor de echilibru nervos, favorizează absorbţia oxigenului la nivelul celulei şi metabolismul glucidelor. Tot datorită acestei vitamine, varza ia parte la respiraţia celulară.
Sulful o face să fie dezinfectantă şi tonifiantă. Magneziul, potasiul şi calciul sunt puternice mijloace de apărare contra numeroaselor maladii, incluzând cancerul. Clorofila ajută în anemii, deoarece produce hemoglobină, fierberea distrugând acest element.
Consumul sucului de varză, proaspăt extras (1 pahar pe zi), duce la o rapidă ameliorare a stării generale, o creştere a vitalităţii, dispariţia tulburărilor intestinale, urinare şi respiratorii. Pentru ca sucul de varză să aibă un gust îmbietor, se poate combina cu puţin suc de morcovi, de cătină sau de lămâie.
Aplicaţii cu frunze
Aplicări de frunze de varză crudă ajută în abces, antrax, furuncule. Pansamentul trebuie menţinut pe locul respectiv 2-4 ore, sau toată noaptea. În cazul în care se simte o căldură insuportabilă, se reînoieşte pansamentul cu frunze proaspete. Se continuă în felul acesta până la calmarea fenomenelor inflamatorii sau până la eliminarea totală a supuraţiei. Ajută în acnee, adenite, afecţiuni ale gambelor (varice, flebite, arterite). Pansamentul cu frunze de varză trebuie să depăşească limita ţesuturilor sau regiunile afectate. Se acoperă frunzele cu o bucată de pânză de fibră naturală (in, cânepă, bumbac) şi se leagă pansamentul fără a-1 strânge prea tare. În anghine, aplicările cu frunze de varză calmează durerile şi ajută la eliminarea toxinelor. Sunt indicate în laringite şi multe alte inflamaţii. În afonie, se recomandă sucul de varză combinat cu miere, în gargare şi ingerare. În arterită, artritism, se beau 2 pahare de suc zilnic. În caz de congestie cerebrală şi insolaţie, 3-4 frunze groase aplicate pe creştet şi ţinute 4 ore cu pauză de 2-3 ore. În infecţii intestinale, sucul de varză (murată sau proaspătă), 2 linguri în fiecare dimineaţă. Insomnii, 3-4 frunze groase puse pe ceafa, uneori pe gambe. În litiază urinară, 1-2 pahare suc pe zi.
Sorin Milcu