Unirea lui Cuza, sărbătorită în tot judeţul

433

detinuti muzeu (3)Ziua Unirii Principatelor Române nu a fost dată uitării în judeţul nostru. La 151 de ani de la eveniment, manifestări evocatoare au avut loc în mai toate oraşele Gorjului, Hora Unirii fiind jucată cu

plăcere atât la Târgu–Jiu cât şi la Târgu Cărbuneşti sau în alte părţi.

Deţinuţii au aflat despre Unire la Muzeu
Prima manifestare organizată în cinstea zilei de 24 ianuarie a avut loc vineri la Muzeul Judeţean Gorj, unde a fost vernisată o expoziţie foto – documentară, cu această temă. Prezenţi la manifestare au fost şi 15 deţinuţi de la Penitenciarul Târgu–Jiu, încarceraţi în regimul deschis şi semideschis. Întrebaţi despre semnificaţia istorică a zilei, aceştia s-au bâlbâit puţin dar până la urmă au scos-o la capăt. „Am venit pentru a vedea expoziţia. Ne bucurăm de ieşirile de acest gen, pentru că mai vedem şi altceva”, a declarat un deţinut care s-a fâstâcit totuşi, puţin, când a fost întrebat cine a fost cel care a unit principatele.
Documentele istorice nu i-au prea impresionat pe deţinuţi
Ieşirile de acest gen au un rol important în integrarea persoanelor private de libertate. De asemenea, este un bun prilej pentru aceştia, care în mare parte nu sunt şcolarizaţi prea mult, să mai afle câte ceva despre identitatea noastră naţională. Prezent la eveniment a fost şi Ion Hobeanu, inspector superior în cadrul Direcţiei Arhivelor Naţionale Gorj, care le-a vorbit deţinuţilor despre evenimentele din 1859 şi despre carbunesti unire (3)însemnătatea lor. Între Muzeul Judeţean Gorj şi Penitenciarul Târgu–Jiu există un protocol în urma căruia, la fiecare manifestare de acest gen, participă şi persoane private de libertate.
La Târgu Cărbuneşti s-a jucat Hora Unirii în faţa primăriei
La Târgu–Cărbuneşti, trei echipaje de elevi de la trei şcoli gimnaziale s-au întrecut în cunoştinţe de istorie, în cadrul unui eveniment organizat ieri. Astfel, copiii din Creţeşti, Pojogeni şi Târgu–Cărbuneşti au răspuns la mai multe întrebări despre Unire şi au avut posibilitatea să câştige mai multe premii şi diplome. „Am organizat un concurs de cunoştinţe de istorie pentru copii şi aceştia au făcut faţă cu brio, fiind destul de bine pregătiţi. Din puţinul pe care îl avem, e bine să organizăm şi asemenea acţiuni, mai ales dacă se implică şi conducerea şcolii şi părinţii”, a declarat primarul oraşului Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu.
Vin fiert şi cozonac
După concurs a urmat, tot pe scena Centrului Cultural, un moment artistic oferit de Ansamblul „Gilortul”, din localitate. Apoi, cu mic cu mare, în faţa primăriei, s-au strâns mai mulţi cărbuneşteni pentru a juca Hora Unirii. „Am jucat în faţa primăriei, am gustat şi o bucăţică de cozonac, bumbesti jiu unireun vin fiert, o ţuică şi am încheiat chiar şi cu o sârbă, pentru a face momentul ceva mai vesel şi pentru a ne încălzi”, a spus şi Ion Fugaru, vicele din Târgu Cărbuneşti.
Masă rotundă la CPPCJ Bumbeşti–Jiu
La Bumbeşti–Jiu, la sediul Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi, a avut loc vineri o masă rotundă cu tema „Mari momente din istoria poporului român – 24 ianuarie 1859”. La eveniment au participat Constantin Bobaru – primarul oraşului Bumbeşti-Jiu, Nicolae Cîrstina – şeful Poliţiei locale, personalul unităţii, subofiţeri cursanţi precum şi profesor Dănuţ Lupulescu împreună cu elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Bumbeşti-Jiu. În cadrul manifestării au fost prezentate atât filme documentare cât şi altfel de materiale bibliografice şi diapozitive. O delegaţie de cadre de la Centrul de Pregătire, condusă de comandantul colonel Eugen Ţambrea a participat şi la manifestările care au avut loc aseară şi în Târgu–Jiu.
foto 092„Hai să dăm mână cu mână” la Târgu-Jiu
La Târgu–Jiu, Prefectura Judeţului Gorj şi Primăria au organizat o serie de manifestări cultural-artistice care au avut loc în Piaţa Revoluţiei şi care au fost reunite într-un singur eveniment şi sub o singură titulatură, simbolică şi grăitoare, „Hai să dăm mână cu mână”. Autorităţile locale şi judeţene, dar şi oamenii de cultură şi cetăţenii simpli ai oraşului s-au întâlnit pentru a sărbători cei 151 de ani care au trecut de la unirea Principatelor Române. Manifestarea a debutat cu un spectacol de muzică populară susţinut de Ansamblurile Folclorice „Maria Lătăreţu”, al Şcolii Populare de Artă, şi „Doina Gorjului”.
Personaje istorice, în centrul Târgu-Jiului
Atmosfera a fost destinsă de apariţia lui Alexandru Ioan Cuza, personificat de Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor din Târgu–Jiu şi a lui Mihail Kogălniceanu, interpretat de Gheorghe Porumbel, directorul „Doinei Gorjului”, în cadrul unei scenete ale cărei regie şi scenariu sunt semnate de Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă. Ca în fiecare an, manifestarea de suflet este încheiată printr-o horă, Hora Unirii, în care se prin toţi cei prezenţi, în semn de respect şi omagiu pentru făuritorul României Mari. În ciuda frigului şi a temperaturilor sub zero grade, zeci de târgujieni au ales să participe la această manifestare, pe parcursul ei strângându-se din ce în ce mai mulţi în Piaţa Prefecturii.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here