Un veac de viață pentru veteranul de război polovrăgean Ion Manasia

1514

Mare eveniment, mare, la Căminul Cultural din Comuna Polovragi, Județul Gorj, la data de 25 aprilie 2021. După slujba religioasă din Duminica Floriilor, în sala de festivități a avut loc un eveniment deosebit de frumos pentru comunitate. Ultimul veteran de război rămas în viață, Ion Manasia, a fost sărbătorit cu prilejul împlinirii unui veac de existență.

Alături de rudele sărbătoritului, au venit, ca invitați, personalități marcante ale administrației județene și locale, personalități politice și reprezentanți ai asociațiilor militare din Județul Gorj. Printre invitați, s-au numărat: senatorul Ion Cristinel RUJAN și deputatul Manta Claudiu, amândoi de la PSD Gorj. De la Consiliul Județean Gorj au fost prezenți președintele Cosmin-Mihai POPESCU, vicepreședinții Gheorghe NICHIFOR și Dorin-Dan TAȘCĂU, împreună cu Valentin Priporeanu – directorul Direcției Județene pentru Agricultură Gorj. De la Prefectura Gorj au venit subprefecții Marcel – Petrică Iacobescu și Virgil Drăgușin. Comandantul Garnizoanei Târgu-Jiu, col. Gheorghe Andronescu a fost însoțit de maiorul Popescu, reprezentantul Garnizoanei Târgu Cărbunești și de președintele A.N.V.R. Gorj, Octavian Moraru. De la OCPI Gorj a fost prezent directorul Marius Mănescu. Au spus prezent și primarii comunelor vecine: Alimpești – Drăgulescu Victor, Baia de Fier – Turbăceanu Dumitru, Novaci – Leuștean Dumitru, iar din Jud. Vâlcea, Romcescu Cristian Sorin – Slătioara și Băluță Achim – Vaideeni. De la Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” au fost prezenți următorii: col. (r.) dr. ing. Walter Loga, prof. dr. Ion Mocioi, lt. col. (r.) Ghindă Ovidiu-Gabriel, ec. Lavinia Ghindă, dir. Viorica Ionescu, ing. Vasile Ionescu, lt. col. (r.) Gheorghe Bușe și mr. (r.) Ion Cilică-Diaconu cu soția (fotoreporter).
Domnul Primar Gheorghe Epure a fost amfitrionul acestui frumos eveniment. După prezentarea evenimentului la care participăm, adică sărbătorirea veteranului de război Ion Manasia, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, a urmat intonarea Imnului de stat de către o tânără polovrăgeancă și rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru” de către primarul Dumitru Turbăceanu, de profesie preot. Domnul Epure a prezentat invitații și un filmuleț cu Nenea Ion Manasia, anul trecut la cosit prin fața casei sale. Era încă în putere. Acum se deplasează doar ajutat. În continuare sărbătoritul a povestit despre participarea sa la Al Doilea Război Mondial. „La 20 februarie 1942 m-au luat militar, la Regimentul 4 Grăniceri de la Deva. După ce-am făcut șapte luni de instrucție, m-au dat la o companie de grăniceri de la Pecica, județul Arad. De acolo m-au trimis pe frontieră la Nădlac. După 23 august 1944, când România s-a alăturat Rusiei, ungurii au băgat un tren blindat pe linia Curtici-Arad și au ocupat Aradul și zonele învecinate. Noi soldații, am rămas singuri, fără comandanți. Nu eram mulți. Am luat și noi armele și ranițele în spinare și am părăsit pichetul. Am mers prin lanurile de porumb și am ajuns la Radna. Acolo ne-am întâlnit cu trupele Școlii de Subofițeri de Infanterie de la Radna (n.r. – Detașamentul Păuliș), care erau pe poziție. Am luptat alături de ei, apoi cu trupele care au venit ca întărire. Am recucerit Aradul apoi am intrat în Ungaria și am ajuns până în Cehoslovacia. Eu nu am fost rănit pe timpul luptelor. La 20 mai 1945 m-au lăsat la vatră. După șase luni de stat acasă, m-au chemat iarăși la oaste. Se înființase Regimentul de Grăniceri de la Oradea și nu aveau trupe. M-au ținut șase luni până s-au instruit tinerii recruți, apoi m-au lăsat definitiv la vatră”.
Domnul primar Epure l-a invitat pe scenă pe Comandantul Garnizoanei Târgu-Jiu, col. Gheorghe Andronescu. Acesta a făcut o scurtă prezentare a activității militare a domnului Manasia, care are acum gradul de locotenent în retragere și în numele Ministerului Apărării Naționale și a cadrelor militare prezente în sală, îi prezintă onorul.
Profesorul Gheorghe Nichifor, a ținut o frumoasă lecție de istorie, așa cum procedează el la astfel de manifestări. „Istoria este în fața dumneavoastră. Nea Ion Manasia ne-a spus câteva cuvinte de suflet pe care trebuie să le ținem minte. El este reprezentantul unei generații târzii care, încet, încet, se duce. Iată aici, în fața noastră, lucid, un martor al unor vremuri trecute. Noi toți, avem datoria de onoare, ca întotdeauna să fim alături de cei care au trăit acele vremuri. Am fost marcat, atunci când dânsul a făcut o pledoarie sinceră și simplă împotriva războiului. Întradevăr, războiul nu a fost și nu va fi niciodată necesar, dar războaiele nu pot fi mereu preîntâmpinate și de aceea există Instituția Armatei, pe care o felicit, prin reprezentanții ei prezenți în sală. În încheiere, în numele tuturor, îi spunem lui Nea Ion Manasia, sănătate multă, că e mai bună decât toate”, a încheiat mesajul domnul Gheorghe Nichifor.
A urmat acordarea de diplome, plachete, insigne și alte cadouri din partea instituțiilor gorjene. Primăria și Consiliul Local Polovragi, prin Hotărârea nr. 32 din 5 aprilie 2021, i-au acordat Titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Polovragi și o sumă de cinci mii lei.
Festivitatea s-a încheiat printr-un frumos program artistic susținut de elevii Scolii Generale Polovragi și Ansamblul Artistic „Cheile Oltețului”. Cu acest prilej, tânăra generație i-au transmis un mesaj frumos sărbătoritului.

Mesajul elevilor polovrăgeni adresat sărbătoritului
„După cum se știe, în fiecare an, de Înălțarea Domnului, a intrat în tradiție să aducem un prinos de recunoștință Eroilor Neamului, eroi care s-au jertfit pentru apărarea pământului strămoșesc. Astăzi, aici, nu comemorăm, ci avem deosebita plăcere să aducem un prinos de recunoștință unui erou polovrăgean, care împlinește frumoasa vârstă de 100 de ani. Elevii școlii noastre au pregătit un scurt colaj de versuri, despre Eroii Neamului Românesc. Versurile aparțin poeților George Coșbuc, Eugen Jebeleanu, Ioan Nenițescu și Zorica Lațcu”, a transmis doamna profesoară Tomescu Sofia.
După recitarea versurilor patriotice de către cei patru elevi, una dintre eleve a transmis un mesaj emoționant sărbătoritului. „Veteranii de război, un segment social aparte, foarte rar mai sunt întâlniți astăzi în viață. Cei mai viteji dintre români – ultimii veterani ai țării, reprezintă o mică parte a tezaurului uman al Oștirii române.
Dumneavoastră, domnule Manasia Ion, veteran de război, ați considerat că lupta de suflet este conștiința, menită să vă întărească pașii vieții sub supravegherea ochiului divin. Astăzi ne înclinăm în fața dumneavoastră, viteaz veteran de război, pentru exemplul de demnitate și sacrificiu, dovedind, încă odată, dragostea față de țara în care v-ați născut”.
Îi transmitem și noi, cei de la Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu” multă sănătate și viață lungă, iar organizatorilor felicitări și mii de mulțumiri.
Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.