UCB Târgu-Jiu, locul 20 în topul universităților românești

529

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a reuşit performanţa de a ocupa locul 20, la nivel naţional, în clasamentul World Universities Ranking on the Web, dintr-un total de 108 instituții de învățământ româneşti. Acest clasament cuprinde 12000 de cercetare din lume, pe primul loc aflându-se Harvard University, urmată de Massachusetts Institute of Technology şi Stanford University.

La nivel mondial, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu se află pe poziţia 3002, în condițiile în care în clasamentul anterior a ocupat poziţia 3781. În ceea ce priveşte topul european, UCB ocupă locul 1003, iar dacă ne referim la Universităţile din Europa Centrală se află pe poziția 231, din 3117 de universități clasificate.
Clasamentul World Universities Ranking on the Web cuprinde 12000 de instituţii de învăţământ şi cercetare din lume, pe primul loc aflându-se Harvard University, urmată de Massachusetts Institute of Technology şi Stanford University. Prima Universitate din Europa este University of Oxford (locul 12 mondial), urmată de University of Cambridge (locul 13 în clasamentul mondial).
Webometrics Ranking of World Universities este realizat pe baza conținutului web generat de universități și de relevanța acestui conținut măsurat atât prin numărul de link-uri externe spre instituțiile de învățământ, cât și prin numărul de citări al lucrărilor postate pe site-urile proprii. Pentru realizarea acestui top, Cybermetrics Lab analizează universități din întreaga lume, clasamentul rezultat fiind publicat de două ori pe an, în ianuarie și iulie.

Criterii esențiale pentru top
Criteriile de performanţă ce stau la baza realizării acestui top sunt: Impactul sau Vizibilitatea (50 %). Calitatea conţinutului este evaluată printr-un „referendum virtual”, numărând toate link-urile externe pe care webdomain-ul universităţii le primeşte de la părţile terţe diferite. Aceste link-uri reprezintă recunoaşterea prestigiului instituţional, performanţei academice, valorii informaţiei, precum şi a utilităţii serviciilor introduse pe paginile web, în conformitate cu criteriile a milioane de editori web din întreaga lume; Prezenţa (10 %). Numărul total de pagini web găzduite în webdomain-ul principal al universităţii, indexate de cel mai mare motor de căutare, Google; Deschiderea (10 %). Prin acest indicator, în mod explicit este recunoscut efortul global de a înfiinţa arhive/repozitorii de cercetare instituţionale. Indicatorul ia în considerare numărul de fişiere PDF publicate pe site-urile dedicate, determinate de motorul de căutare Google; Excelenţa (30 %). Lucrările academice publicate în reviste internaţionale cu factor de impact joacă un rol foarte important în clasamentul universităţilor. Utilizarea pur şi simplu a numărului total de lucrări poate fi înşelătoare, de aceea indicatorul ia în calcul doar publicaţiile de excelenţă din perioada anilor 2010-2015, adică producţia ştiinţifică universitară din perioada indicată, care este parte a celor 10% din documentele cele mai citate în domeniile ştiinţifice respective.

UBB, în topul universităților din lume
Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca este cea mai bine clasată universitate din România în top 800 cele mai bune instituţii de învăţământ superior din lume. Universitatea din Cluj s-a clasat în acest top pe locul 787 în lume. Din România au fost analizate 108 universităţi, informează UBB într-un comunicat de presă. Clasamentul Ranking Web of Universities (Webometrics) este un top care analizează peste 20.000 de instituții de învățământ superior din toată lumea.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here