Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) – beneficii şi proprietăţi

3792

Trei fraţi pătaţi este o plantă ierboasă care creşte în lunci, la marginea pădurilor, fâneţe, pe coaste şi stâncării din zona de deal până la cea subalpină. În scop terapeutic se foloseşte partea aeriană a plantei, recoltată în perioada de înflorire din luna mai până la sfârşitul lunii august.
Compoziție: planta de trei fraţi pătaţi are în compoziţie saponine triterpenice pentaciclice, uleiuri volatile, un alcaloid (violină), flavonozide (viola- cvercetinozidă identică cu rutozida), antocianozide,o heterozidă a salicilatului de metil, compuşi salicilici, mucilagii, vitamine A, C, betacaroten şi taninuri.
Acțiune: fitoterapia cu planta de trei fraţi pătaţi are acţiune expectorantă, diuretică, stimulentă a activităţii rinichilor, antialergică, regenerant dermic, acţiune febrifugă, sudorifică datorită salicilatului de metil şi compuşilor salicilici, acţiune coleretică, uşor laxativă, o puternică acţiune depurativă.
Indicații terapeutice: preparatele fitoterapeutice pe bază de trei fraţi pătaţi sunt recomandate în afecţiuni alergice (urticarie, rinită alergică, astm bronşic, alergii digestive), boli de piele (eczeme, dermatoze, acnee juvenilă, acnee rozacee, furunculoze, psoriazis, herpes), afecţiuni respiratorii (traheite, bronşite, faringite, orice afecţiune care evoluează cu tuse cu expectoraţie), afecţiuni urinare (nefrite, edeme de origine renală), boli febrile, boli reumatice (gută, reumatism degenerativ, artrite, artroze), constipaţie, intoxicatii diverse, boli hepatice, deficienţe imune.În uz extern, compresele, gargara, spălăturile şi inhalaţiile cu trei fraţi pătaţi ajută la vindecarea rănilor, plăgilor, furunculozelor, aftelor, stomatitelor, leucoreei, rinoreei etc.

Mod de administrare
Infuzia se prepară din 2 linguriţe de plantă uscată la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 2-3 minute, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
Infuzia combinată se prepară din 4 linguriţe de plantă uscată la 500 ml apă rece care se lasă la macerat de seara până dimineaţa, când se strecoară, iar maceratul rămas se opăreşte cu jumătate de litru de apă clocotită timp de jumătate de oră, apoi se strecoară şi se amestecă cele două extracte, iar preparatul se fracţionează şi se bea de-a lungul unei zile.
Tinctura de trei fraţi pătaţi se administrează câte o linguriţă, de 3-4 ori pe zi, diluată în puţină apă.
Precauții și contraindicații: singurele probleme care pot apărea sunt legate de supradozare. În cazul în care se iau zilnic mai mult de 18 grame (la adulţi) sau mai mult de 4 grame (la copiii de 4-12 ani), pot apărea fenomene neplăcute cum ar fi vărsăturile, diareea, stările de greaţă şi inapetenţa, mai rar iritaţiile la nivelul pielii.
Alexandra Cruceru

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here