Traista ciobanului este o plantă erbacee originară din Europa, care creşte spontan pe câmp, pajişti, grădini şi locuri însorite în general. Numele său provine de la forma pe care o are capsula plantei, respectiv forma de traistă. Frunzele au forme diferite, în funcţie de localizarea de-a lungul tulpinii, iar fructele au un aspect particular, uşor de recunoscut, aproape inconfundabil, având formă triunghiulară, cu cele două unghiuri îndepărtate rotunjite, în formă de inimă. În scop terapeutic se foloseşte partea aeriană a plantei, când fructificaţiile sunt mai rare.
Compoziție chimică:
– derivați fenolici, alcaloizi, amine, saponozide, flavonozide, taninuri, rezine, fitoncide, glicozizi;
– acizi organici (protocatehic, fumaric, citric, tartric);
– vitamine (A, B2, C, K) și săruri minerale (potasiu, fier, calciu, aluminiu, cupru).
Proprietăți terapeutice:
– tonice, stimulente, hemostatice, antihemoragice, astringente;
– utero-tonice, vasoconstrictoare asupra uterului;
– vasodilatatoare coronariene, hipotensive;
– analgezice (calmante ale durerilor).
Indicații terapeutice:
– hemoragii gastrice și intestinale, enterocolite, calmarea durerilor abdominale, diaree și dizenterie (datorită proprietăților astringente), hemoroizi;
– hipertensiune și hipotensiune arterială, ateroscleroză, angină pectorală, insuficiență cardiacă compensată, reglarea permeabilității capilarelor;
– reglarea fluxului menstrual la pubertate, creșterea tonusului musculaturii uterine, menstruații neregulate, metroragii, metrite hemoragice, dismenoree (menstre dureroase), hemoragii uterine, litiază renală, adjuvant în tratarea blenoragiei;
– plăgi și răni care sângerează continuu, bube dulci, varice (datorită acțiunii hemostatice).
Moduri de utilizare
Uz intern
1. Infuzie din 1 lingură de herba uscată la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulcește și se beau 1-2 ceaiuri pe zi, cu 30 de minute înainte de mese, în cazul hemoragiilor nazale, stomacale și intestinale.
2. Infuzie concentrată din 10 g de herba uscată la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulcește și se beau 4-5 linguri pe zi, în cazul hemoragiilor uterine și dismenoree, cu 6-10 zile înainte de apariția ciclului menstrual. Se recomandă o cură mai îndelungată în ateroscleroză, având proprietatea de a restabili presiunea sângelui atât la hipotensivi, cât și la hipertensivi.
3. Vin medicinal din 180 g de herba la 1 litru de vin alb; se pune la macerat 10 zile, se strecoară și se ia câte o lingură la intervale de o oră contra hemoragiilor uterine și intestinale și la durerile de stomac.
4. Macerat din amestec, în părți egale, cu obligeană și coada calului; se pun 2 linguri de amestec în 200 ml de apă rece, se lasă să macereze 8 ore și se strecoară. Peste materialul rămas în vas după strecurare se toarnă un pahar cu apă clocotită, se infuzează 10 minute, se strecoară și se amestecă cele 2 lichide. Se beau câte 100 ml pe zi, pentru a combate diareea și dizenteria.
5. Decoct din 4-5 g de plantă uscată la 200 ml de apă rece; se fierbe 5 minute, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se iau câte 3 linguri, de 3 ori pe zi, contra hemoragiilor (uterine, pulmonare și stomacale), în litiaza renală și ciclu menstrual cu sânge abundent.
Uz extern
6. Tinctură din 200 g de herba uscată la 500 ml de alcool de 40°; se pune într-o sticlă bine astupată și se lasă la macerat 10 zile. Se folosește la masarea pielii, de 3-4 ori pe zi, în caz de atrofie musculară sau a membrelor.
7. Cataplasme din un pumn de herba proaspătă înmuiată în apă fierbinte și aplicate calde, în tifon, pe sâni inflamați și dureroși la femei care alăptează.
8. Băi de șezut sau spălături cu decoct călduț pentru hemoroizi care sângerează.
Alexandra Cruceru