Tătici, la scutece! Sute de bărbaţi din Gorj au renunţat la job pentru creşterea copiilor

761

Odată cu venirea pe lume a unui nou membru în familie, mulţi tătici din Gorj au ales să-şi abandoneze pentru un an sau doi jobul şi să stea acasă să-şi crească bebeluşul, în timp ce mămicile au ales să meargă la serviciu. Sute de astfel de cazuri sunt înregistrate şi la nivelul judeţului nostru, unde peste 250 de bărbaţi primesc indemnizaţie de creştere a copilului şi alţi 450 primesc stimulant de inserţie.

Potrivit Vioricăi Roşianu, directorul executiv Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj, luna trecută erau în plată nu mai puţin de 259 de bărbaţi care primesc indemnizaţie de creştere a copilului. “Luna trecută am făcut plăţi totale de 1.547.417de lei pentru indemnizaţiile de creştere a copilului. Din suma totală, 1.352.229 de lei sunt plăţi făcute către 1.678 de femei beneficiare de concediu pentru creşterea micuţilor, iar 259 sunt bărbaţi, acestora din urmă plătindu-li-se suma de 195.188 de lei”, a declarat directoarea AJPIS Gorj.
Autorităţile abilitate de la Gorj afirmă că, de la an la an, numărul tăticilor care lasă temporar serviciul pentru a-şi îngriji bebeluşii este unul constant. Majoritatea celor care aleg această alternativă o fac pentru că soţiile au salarii mai mari şi locuri de muncă mai sigure.

85% din veniturile pe ultimul an
Indemnizaţia pentru creşterea copilului se oferă până la vârsta de 1 an sau 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap. Şi în anul 2016, cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar, în funcţie de perioada de concediu pe care o aleg părinţii, acesta are anumite limite minime şi maxime. Fiind stabilite prin OUG nr. 111/2010, acestea sunt: cel puţin 600 de lei şi cel mult 3.400 de lei – în cazul în care părinţii optează varianta concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (sau până la trei ani, dacă este vorba de un copil cu handicap); cel mult 1.200 de lei – în cazul în care părinţii optează pentru varianta concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani.

Stimulente pentru 452 de tătici
Persoanele care îşi reiau activitatea anterior împlinirii perioadei pentru care au optat, pot beneficia de stimulent de inserţie în valoare de 500 de lei/lunar până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani pentru ambele opţiuni. Astfel, în prezent, la nivelul judeţului Gorj, stimulent de inserţie primesc 730 de persoane, dintre care 278 de mame şi 452 de tătici. Pentru acordarea stimulentelor, AJPIS Gorj a virat luna trecută suma de 230.600 de lei pentru taţii beneficiari şi 134.606 de lei pentru mame.
Indemnizaţia aferentă concediului pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie nu se pot cumula.
În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţie şi cer stimulentul, plata primului drept încetează. Dreptul la stimulentul de inserţie încetează, potrivit ordonanţei de urgenţă, în ziua următoare celei în care copilul împlineşte vârsta de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap. Beneficiarii cu drepturile stabilite de cel puţin şase luni sunt obligaţi să-şi plătească impozitele şi taxele locale pentru bunurile deţinute în proprietate. În caz contrar, plata stimulentului se suspendă. Această obligaţie nu este valabilă în cazul persoanelor singure care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau a mai multor copii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here