În seara zilei de duminică, zeci de târgujieni au admirat în Parcul de la Coloana Infinitului, astrele de pe cerul Târgu-Jiului, cu ajutorul unui telescop Sky-Watcher BKP1149EQ2. Iniţiativa a aparţinut câtorva elevi pasionaţi de astronomie, de la Colegiul Naţional “Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, în cadrul Proiectului “CNET – Summer School”, în parteneriat cu Asociaţia “Şcoala Gorjeană” şi Fotoclubul C.N.E.T.
Organizatorii evenimentului “Ce ştim despre Univers? Telescope MakersWorkshop”, desfăşurat duminică seara la Coloana Infinitului, sunt trei elevi de la Colegiul Naţional “Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu pasionaţi de astronomie, care alături de profesorul lor, d-nul Andrei Popete-Pătraşcu au invitat târgujienii să admire astrele de pe cerul Târgu-Jiului şi să afle mai multe despre stele.
Sergiu Andrei Vîlceanu, Cătălin Văcăroiu şi Ovidiu Mihai sunt elevi în clasa a X-a şi împărtăşesc aceeaşi pasiune: studierea astrelor cu ajutorul telescopului. Amintind parcă de un alt pasionat de stele, Victor Daimaca, cel care în urmă cu peste 70 de ani, în acelaşi loc, descoperea pe cerul Târgu-Jiului, cometele care îi poartă astăzi numele, cei trei tineri de la C.N.E.T. şi-au instalat telescopul în apropierea Coloanei Infinitului, în scurt timp în jurul lor adunându-se câteva zeci de persoane, de toate vârstele, dornici să admire Luna, Steaua Polară, diverse alte stele, dar şi planete precum Marte sau Saturn.
Pasiunea pentru astronomie
Sergiu Andrei Vîlceanu, unul dintre elevii organizatori ai evenimentului de duminică seara, moşteneşte pasiunea pentru astronomie de la tatăl său. În urmă cu un an a primit cadou un telescop Sky-Watcher BKP1149EQ2 pe care a început să îl folosească aproape în fiecare seară, dornic să afle cât mai multe despre univers.
Despre workshop-ul de la Coloana Infinitului, Andrei ne-a declarat că pentru a identifica constelaţiile vizibile, planetele şi Luna au folosit o hartă a cerului, pentru luna iulie: “De regulă pentru a identifica o anumită stea, se orientează harta după poziţiile cardinale. Căutăm o stea mai strălucitoare pe cer şi suntem atenţi la înălţimea ei deasupra orizontului (faţă de zenit) şi la stelele vecine. O căutăm pe hartă păstrând proporţiile de distanţă faţă de orizont. După ce am identificat-o, pe hartă, căutăm stele din apropierea acesteia pe cer şi astfel din stea în stea putem învăţa toate constelaţiile vizibile la un moment dat. În prezent, datorită aplicaţiilor de pe telefoanele smart, identificarea stelelor se realizează mult mai uşor şi ele pot fi apoi admirate prin obiectivul telescopului. Am identificat în ultimele luni chiar şi roiuri de stele, nebuloase, această pasiune reprezentând un mod util de petrecere a timpului liber în serile de vară”.
Programul “CNET – Summer School”
Alături de Sergiu Andrei Vîlceanu, Cătălin Văcăroiu şi Ovidiu Mihai s-au aflat şi alţi elevi ai Colegiului Naţional “Ecaterina Teodoroiu”, împreună cu profesorul Andrei Popete-Pătraşcu, acesta din urmă declarându-ne că activitatea de duminică seara se înscrie alături de altele, într-un program intitulat “CNET – Summer School”, în parteneriat cu Asociaţia “Şcoala Gorjeană” şi Fotoclubul C.N.E.T., prin care elevii organizează sau participă la diverse evenimente pe parcursul vacanţei de vară. “Este important ca elevii noştri să rămână conectaţi şi pe perioada vacanţei de vară cu mediul educaţional, prin prezenţa lor la activităţi extracurriculare. Sunt la vârsta când acumulează şi orice astfel de activitate contribuie în formarea şi consolidarea unor aptitudini, deprinderi şi competenţe personale, sociale şi tehnice. Ne-a bucurat reuşita acestei acţiunii şi faptul că iniţiativa lor a atras târgujieni de toate vârstele, curioşi, dar şi dornici să privească astrele de pe cerul Târgu-Jiului. Pe parcursul vacanţei vom organiza şi alte activităţi antrenante pentru elevii noştri şi tinerii din acest oraş”, a precizat Andrei Popete-Pătraşcu.
Minodora Sucea